Άποψη Αρχαίας Φιγαλείας
Η αρχαία αρκαδική πόλη Φιγάλεια εντοπίζεται στη νότια Ηλεία, περίπου 25χλμ ανατολικά και νότια της Νέας Φιγαλείας, πλησίον του ποταμού Νέδα που αποτελεί και το όριο με τον γειτονική Μεσσηνία. Οι κάτοικοι της σημαντικής αυτής αρκαδικής στην αρχαιότητα πόλης, είχαν τον έλεγχο του Ιερού του Απόλλωνος στην περιοχή των Βασσών, σε απόσταση περ. 7 χλμ ανατολικά της πόλης τους και προς τιμή του θεού - συμπαραστάτη στα δεινά ανήγειραν λατρευτικό κτήριο γνωστό ως ο Ναός του Απόλλωνος Επικουρίου. Το οικοδομικό επίτευγμα των Φιγαλέων διεσώθηκε και συνιστά έναν από τους καλύτερα διατηρημένους ναούς της κλασσικής εποχής και σήμερα συγκαταλέγεται στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η διαδοχική επίσκεψη αφενός στο Ναό του Επικουρίου Απόλλωνος, αφετέρου στα λείψανα της αρχαίας πόλης της Φιγάλειας ή αντιστρόφως, θα επιτρέψει στο σημερινό περιηγητή την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν και ετεροπροσδιορίζονται αυτοί οι δυο πόλοι και θα του προσφέρει την ολοκληρωμένη εικόνα της λειτουργίας τους κατά την αρχαιότητα.
Κωνσταντίνος Β. Αντωνόπουλος, Αρχαιολόγος