Κάτοψη
Γλυφάδα

Σε μια θέση στρατηγική, πάνω από την παραλία της Σεργούλας και τον οικισμό της Γλυφάδας υψώνεται ο λόφος Παλιόκαστρο. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζουν τα λείψανα μιας σημαντικής και ισχυρής οχύρωσης που χρονολογείται στα τέλη του 4ου- αρχές 3ου αι. π.Χ. και ανήκει σε αταύτιστη αρχαία πόλη της αρχαίας Δυτικής Λοκρίδας.

Η επιβλητική οχύρωση κατασκευασμένη από ντόπιο φαιό λίθο, αποτελείται από δύο περιβόλους και σε ορισμένα απόκρημνα και απροσπέλαστα σημεία του λόφου όπου οι βράχοι παρέχουν φυσική οχυρότητα, δεν έχει χτιστεί τείχος. Ο εξωτερικός περίβολος περικλείει μια έκταση με πλάτος 170 και μήκος 300μ. και η τοιχοποιία του είναι εντυπωσιακή αν και σε ορισμένα σημεία είναι άτεχνη και χωρίς ιδιαίτερη επιμέλεια. Στη βόρεια κυρίως πλευρά του διατηρούνται τα θεμέλια μεγάλων ορθογώνιων πύργων. Ανάμεσα στους δύο περιβόλους σε φυσικά άνδηρα υπάρχουν πολλά λείψανα οικοδομημάτων μερικά από αυτά πρέπει να ανήκουν σε εγκαταστάσεις με δημόσιο ή θρησκευτικό χαρακτήρα.

Η εσωτερική οχύρωση περιβάλλει μια έκταση με μήκος 100μ. και πλάτος 55μ.περίπου, έχει σχήμα πολύγωνου. Η τοιχοδομία του εσωτερικού περιβόλου είναι κυρίως ψευδοϊσοδομική με τραπεζιόσχημους λίθους και σε άλλα σημεία πολυγωνική, διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση και είναι αριστούργημα τεχνικής. Από τους οχτώ ημικυκλικούς πύργους με τους οποίους ενισχύεται, ξεχωρίζουν οι δύο πύργοι που βρίσκονται στα ανατολικά και προστατεύον την πύλη με ύψος 1,75 μ. και πλάτος 80 εκ. που αποτελούσε την κύρια είσοδο της ακρόπολης.

Στο εσωτερικό της ακρόπολης της Γλύφας διατηρούνται λείψανα οικοδομημάτων και ανάμεσα τους ξεχωρίζει η κτιστή δεξαμενή διαστάσεων 7,58 Χ 2,97μ.

Έξω από την οχύρωση, στην πλαγιά του λόφου κυρίως πάνω από τον σύγχρονο οικισμό της Γλύφας, με τη χρήση μεγάλα αναλήμματα με πολυγωνική τοιχοδομία διαμορφώνονται άνδηρα στα οποία εκτείνονται ο αρχαίος οικισμός. Η ανασκαφική έρευνα σε ένα από αυτά άνδηρα στους ΒΑ πρόποδες του λόφου, έφερε στο φως οικιστικά κατάλοιπα που ανήκαν σε μια οικία των ελληνιστικών χρόνων.

Στην περιοχή του αυχένα που συνδέει το λόφο Παλαιόκαστρο με την σύγχρονη εθνική οδό Ναυπάκτου – Ιτέας, έχει εντοπιστεί η νεκρόπολη και σήμερα είναι ορατά λείψανα τάφων.

Σύμφωνα με μια επιγραφή που εντοπίστηκε παλαιότερα στη Γλύφα, στην περιοχή λατρεύονταν η θεά Βασιλεία. Η θεά Βασιλεία υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στην περιοχή και μέσα από επιγραφές τεκμηριώνεται η λατρεία της και σε άλλες πόλεις της δυτικής Λοκρίδας όπως η Τολοφώνα(Άγιοι Πάντες) και ο Φύσκος(Μαλανδρίνο).
Α. Τσαρούχα, αρχαιολόγος