Οικιστικά κατάλοιπα
Ο αρχαιολογικός χώρος της Αργιθέας βρίσκεται στη θέση «Eλληνικά», στην πορεία της οδού από την αρχαία Αμβρακία (σημερινή Άρτα) στους αρχαίους Γόμφους (Μουζάκι). Ορισμένοι ιστορικοί και περιηγητές (Leake, Γεωργιάδης, Stahlin) ταυτίζουν τη θέση με την αρχαία Αργεθία ή Αργιθέα, την πρωτεύουσα των Αθαμάνων.

Οι Αθαμάνες ήταν απόγονοι του Αθάμα, βασιλιά της Βοιωτίας. Εμφανίστηκαν στην περιοχή της Πίνδου στη 2η χιλιετία και έφτασαν στην ακμή τους κατά την ελληνιστική περίοδο, με τους βασιλείς τους Θεόδωρο και Αμύνανδρο.

Οι ανασκαφικές έρευνες στον αρχαιολογικό χώρο της Αργιθέας πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1988, με αφορμή το έργο διαπλάτυνσης της δημόσιας οδού από το χωριό Αργιθέα του Ν. Καρδίτσας προς την Ήπειρο, όταν μηχανήματα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών αποκάλυψαν και εν μέρει κατέστρεψαν τάφους στη θέση «Ελληνικά», όπου το ανατολικό νεκροταφείο της αρχαίας πόλης.

Η έρευνα συνεχίστηκε και αργότερα, το 1997 στα πλαίσια του έργου διαπλάτυνσης της οδού Καρδίτσας – Μουζακίου – Άρτας, με ανασκαφικές τομές κατά μήκος του άξονα της οδού. Η αρχαία πόλη είχε αναπτυχθεί στην απότομη πλαγιά του βουνού, όπου αποκαλύφθηκαν τμήματα του πολεοδομικού της ιστού. Παράλληλα, ανασκαφικές εργασίες έγιναν και στα δύο νεκροταφεία της αρχαίας πόλης, στο ανατολικό στη θέση «Ελληνικά», και στο μικρότερο δυτικό, στη θέση «Μουτσιάρα».

Οι εργασίες στην αρχαία πόλη και στα νεκροταφεία συνεχίστηκαν και κατά τα έτη 1998 έως και το 2003 με αφορμή το έργο εγκατάστασης πυλώνων υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ για τη σύνδεση της Ελλάδας με την Ιταλία.
Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας