Καλλίθηρο, άποψη αρχαίου κτιρίου
Στα ερείπια της πόλης που βρίσκεται κάτω από το σύγχρονο οικισμό του Καλλιθήρου (Σέκλιζα η παλιά ονομασία) και στον ασβεστολιθικό λόφο του Αγ. Αθανασίου στα νότια τοποθετείται, με επιφύλαξη, ο μη ταυτισμένος ακόμη επιγραφικά αρχαίος οικισμός, στον οποίο αποδόθηκε το όνομα της αρχαίας πόλης Kαλλίθηρας. Η θέση απέχει από την Καρδίτσα περί τα 9 χλμ. νότια. Ανήκε στην τετράδα Θεσσαλιώτιδα και ιδρύθηκε το τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π. X., δίπλα στον Καράμπαλη ποταμό, επάνω στην πορεία ενός αρχαίου δρόμου που οδηγούσε από τα νότια προς την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.

Στις αρχές του 19ου αι, ο Άγγλος περιηγητής W. Leake παρατήρησε στην περιοχή ίχνη αρχαίας οχύρωσης. Αργότερα ο Kiepert την ταύτισε με την αρχαία πόλη «Kαλλίθηρα», γεγονός που αποδέχτηκε ο Stahlin, βασιζόμενος σε χωρίο του Τίτου Λιβίου. Η σύγχρονη ανασκαφική δραστηριότητα που ξεκίνησε το 1979, αποκάλυψε μεν τμήματα της αρχαίας πόλης, έθεσε όμως ερωτηματικά σχετικά την ταύτισή της με την αρχαία Καλλίθηρα.
Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας