Αρχαίες Παγαί, Μεγαρίδα
Οι αρχαίες Παγές ή Πηγές εντοπίζονται στο σύγχρονο Κάτω Αλεποχώρι, 20 χλμ. Β.Δ. της πόλης των Μεγάρων. Στην αρχαιότητα υπήρξαν σημαντική πόλη και λιμάνι της Μεγαρίδος χώρας στον Κορινθιακό κόλπο. Μαζί με τη Νίσαια, το νότιο λιμάνι των Μεγάρων στο Σαρωνικό κόλπο, αποτελούσαν κατά τον Αριστοφάνη (Λυσιστράτη) τα ΄΄πόδια΄΄ των Μεγάρων. Θεωρείται πόλη στρατηγικής σημασίας από την εποχή των μηδικών πολέμων μέχρι το τέλος της αρχαιότητας, με ιδιαίτερο ρόλο στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου, όπως μαρτυρείται από τον Θουκυδίδη.

Η πόλη, για την οποία οι πηγές αναφέρουν ιερά, δημόσια κτήρια, θέατρο, δημιουργήθηκε περί τα μέσα του 5ου αι. π.Χ. Το 461 π.Χ. οι Μεγαρείς προσχώρησαν στην αθηναϊκή συμμαχία και οι Αθηναίοι χρησιμοποίησαν τις Παγές ως ορμητήριο του στόλου τους στον Κορινθιακό Κόλπο. Το 343/2 π.Χ. οι Μεγαρείς ζήτησαν τη βοήθεια των Αθηναίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μακεδονικό κίνδυνο. Πιθανότατα η ημερομηνία αυτή σχετίζεται με την χρονολόγηση της ακρόπολης και του τείχους. Αργότερα, το 192 π.Χ. η πόλη προσχώρησε στην Αχαϊκή Συμπολιτεία και έκοψε δικό της νόμισμα. Στις Παγές αναφέρονται λατρείες του Διός, της Ίσιδος, του ήρωα Αιγιαλέα, καθώς και της Αρτέμιδος. Ο Παυσανίας αναφέρει χάλκινο άγαλμα της Αρτέμιδος Σώτειρας, όμοιο με αυτό που βρισκόταν στα Μέγαρα, ενώ σε επιγραφή του 1ου π.Χ. αι. αναφέρεται και γιορτή με θυσίες προς τιμήν της.
Ε. Σβανά, Π. Βαλτά