Λόφος Επισκοπής, Άποψη
Ο λόφος της Επισκοπής βρίσκεται στον οικισμό του Άνω Βόλου, στα δεξιά του οδικού άξονα Βόλου – Πορταριάς. Στην κορυφή του είναι κτισμένος ο βυζαντινός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο οποίος ανακαινίσθηκε το 1638/9. Από το βυζαντινό ναό διατηρείται ορατός ο ανατολικός τοίχος, ενσωματωμένος στην αντίστοιχη πλευρά του νεώτερου κτιρίου.

Στο λόφο υπάρχουν άλλα δύο παρεκκλήσια. Το πρώτο, αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Κυρίου, βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου και χρονολογείται στην υστεροβυζαντινή περίοδο, πιθανώς στο 14ο αι.. Το δεύτερο παρεκκλήσιο, σε ερειπιώδη κατάσταση, τιμάται στο Γενέσιο του Προδρόμου και βρίσκεται στα ριζά του λόφου, δίπλα στην αφετηρία του μονοπατιού που οδηγεί στην κορυφή.

Ο ναός της Κοίμησης και τα δύο παρεκκλήσια ανήκαν μάλλον σε σημαντικό βυζαντινό μοναστήρι. Στις τοιχοποιίες τους βρίσκονται εντοιχισμένα γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη που κατά κύριο λόγο χρονολογούνται στο 12ο-13ο αι. Στην εξωτερική όψη του δυτικού τοίχου του ναού της Κοίμησης είναι τοποθετημένη η πλάκα σαρκοφάγου της Άννας Παλαιολογίνας Μαλιασηνής, συζύγου του ισχυρού γαιοκτήμονα της Μαγνησίας Νικολάου Μαλιασηνού, ενώ παλαιότερα στον ίδιο ναό υπήρχαν εντοιχισμένα υστεροβυζαντινά εικονιστικά ανάγλυφα, τα οποία σήμερα φυλάσσονται στον ενοριακό ναό των Εισοδίων Άνω Βόλου.

Στην κορυφή του λόφου διατηρούνται τα ερείπια οχυρωματικού περιβόλου.
Πασχάλης Σταντζούρης, αρχαιολόγος