Άποψη των λουτρών
Στη θέση «Λίτζι» της Κυλλήνης, σε απόσταση περίπου 800μ από τα παράλια του Ιονίου, σώζεται σε καλή κατάσταση και σε μεγάλο ύψος μεγάλο συγκρότημα ρωμαϊκών λουτρών (βαλανείο ή θέρμη) επιμελημένης κατασκευής.

Το λουτρό ίσταται σε κοντινή απόσταση από τις φυσικές πηγές των ιαματικών υδάτων που εξακολουθούν και σήμερα να χρησιμοποιούνται από επισκέπτες.

Η λειτουργία των λουτρικών εγκαταστάσεων, οι οποίες δεν φαίνεται προς το παρόν να συνδέονται ή να ανήκουν σε κάποια έπαυλη ή αρχαίο οικισμό, δείχνει ότι είχαν αναγνωριστεί ήδη από τους ρωμαϊκούς χρόνους οι ιαματικές ιδιότητες των πηγών της περιοχής και προσείλκυαν πλήθος επισκεπτών που επιζητούσε την θεραπεία ή ανακούφισή του από τις διάφορες ασθένειες.
Κωνσταντίνος Β. Αντωνόπουλος