ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το τοπικό διαμέρισμα της Αχλάδας βρίσκεται 22χλμ ΒΑ της Φλώρινας. Από το 1936 στα Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας γίνεται εντατική εξόρυξη λιγνίτη από την ομώνυμη εταιρεία. Κατανοώντας τη σημασία της εξόρυξης λιγνίτη και τις επιτακτικές ανάγκες επέκτασης του ορυχείου, το 2010 η τότε ΚΘ΄ΕΠΚΑ συνυπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρία για την εποπτεία των εκσκαφικών εργασιών και τη διενέργεια στρωματογραφικού ελέγχου στην περιοχή ‘Κάτω Αχλάδα’ όπου δραστηριοποιούνταν η Εταιρία, καθώς η περιοχή της Αχλάδας, όπως και των γειτονικών οικισμών (Μελίτης και Σκοπού), ήταν γνωστά στην Υπηρεσία από το Βυζαντινό κάστρο της Σέτινας, τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, καθώς και την περισυλλογή πολλών ενεπίγραφων επίτύμβιων στηλών των ρωμαϊκών χρόνων που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Λιάνα Γκέλου, αρχαιολόγος