Πανοραμική άποψη του χώρου
Η ομηρική πόλη της Κρίσσας ταυτίζεται με τον οικισμό της προϊστορικής και πρωτοϊστορικής περιόδου, που βρίσκεται νότια του Χρισσού του Νομού Φωκίδας, στο λόφο του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με το μύθο, ιδρυτής της πόλης ήταν ο γιος του Φώκου, Κρίσος, ο οποίος ήταν πατέρας του βασιλιά Στροφίου, στην αυλή του οποίου είχε περάσει την παιδική του ηλικία ο Ορέστης, μαζί με το γιο του Στροφίου, Πυλάδη.

Όπως δείχνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, ο μικρός οικισμός ιδρύθηκε στη μεσοελλαδική περίοδο και στους μυκηναϊκούς χρόνους ενισχύθηκε με οχύρωση. Τότε ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε με την έλευση των κατοίκων της παραλιακής Κίρρας, οι οποίοι εγκατέλειψαν την πόλη τους για να βρουν καταφύγιο στην ασφαλέστερη ακρόπολη του Αγίου Γεωργίου. Στο τέλος της μυκηναϊκής εποχής η θέση εγκαταλείφθηκε και παρέμεινε έρημη μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους, οπότε κατοικήθηκε και πάλι.

Η ανασκαφή του λόφου πραγματοποιήθηκε από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή τα έτη 1935-1936. Στο χώρο του σύγχρονου οικισμού ανασκαφές έχουν γίνει από τη Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Α. Τσαρούχα, αρχαιολόγος