Ασκληπιείο της Αρχαίας Πεπαρήθου
Το Ασκληπιείο της Πεπαρήθου, το ιερό του Ασκληπιού, ανήκε στην αρχαία πόλη Πεπάρηθο, που βρισκόταν στη θέση της σημερινής πόλης της Σκοπέλου. Κατά την αρχαιότητα το Ασκληπιείο ήταν έξω από την πόλη στην εξοχή, κοντά στη θάλασσα και σε μια πηγή με καλό νερό. Η τοποθεσία ήταν ιδανική για τη λειτουργία ενός Ασκληπιείου, που θα μπορούσε να εξυπηρετεί τους λατρευτές, τους ασθενείς και ίσως τους ναυτικούς από τα πλοία που έφθαναν στο λιμάνι της Πεπαρήθου.

Το Μνημείο άρχισε να ανασκάπτεται για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ενώ οι ανασκαφές συνεχίστηκαν σε μικρή κλίμακα κατά τις δεκαετίες του 1980, του 1990 και του 2000. Αποκαλύφθηκε μεγάλο τμήμα της νότιας πλευράς ενός κτιρίου, πιθανότατα μιας τετράγωνης στοάς, που περιλαμβάνει κάποια δωμάτια και τις βάσεις μιας κιονοστοιχίας, αλλά και μέρος της εσωτερικής αυλής του ιερού. Εδώ ήλθε στο φως ένας βωμός για θυσίες και προσφορές, γύρω από τον οποίο είχαν τοποθετηθεί λαιμοί αμφορέων σε όρθια θέση. Βρέθηκαν ορισμένα τμήματα κεραμιδιών στέγης που φέρουν σφραγίσματα με τις επιγραφές: ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ, ΙΕΡΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΣ, επιβεβαιώνοντας την ταύτιση του ιερού ως Ασκληπιείου και το δημόσιο χαρακτήρα της λατρείας του Ασκληπιού. Ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα συγκαταλέγονται πολλά τμήματα μαρμάρινων αναθηματικών στηλών και αγαλμάτων, κυρίως μικρών παιδιών, μια μαρμάρινη βάση αγάλματος που φέρει επιγραφή με τα ονόματα του Ασκληπιού και των αναθετών, μερικά τμήματα πήλινων ειδωλίων, πολλές πήλινες αγνύθες (υφαντικά βάρη), καθώς και πολλά αργυρά και χάλκινα νομίσματα από διαφορετικές αρχαίες πόλεις, που αποτελούν ισχυρές ενδείξεις της μεγάλης φήμης του ιερού. Στη μεγάλη ποσότητα της κεραμικής που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών περιλαμβάνονται πολλά όστρακα αττικών ερυθρόμορφων αγγείων. Το βόρειο τμήμα του Ασκληπιείου τώρα βρίσκεται κάτω από τον παραλιακό δρόμο, ενώ το βόρειο άκρο του καταστράφηκε από τα θαλάσσια κύματα ήδη τη δεκαετία του 1960.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η ίδρυση του ιερού φαίνεται να ανάγεται στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., η κύρια περίοδος λειτουργίας του ήταν κατά τον 4ου αιώνα π.Χ. και την ελληνιστική περίοδο, ενώ η χρήση του κτιρίου συνεχίστηκε μέχρι την πρώιμη βυζαντινή περίοδο.

Κατά τη διάρκεια των ετών 2007-2008 πραγματοποιήθηκε εδώ ένα πρόγραμμα για την ανάδειξη του μνημείου, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας). Το Ασκληπιείο της Πεπαρήθου αποτελεί σήμερα ένα επισκέψιμο Μνημείο ανοιχτό για το κοινό, με μια μικρή έκθεση ορισμένων ευρημάτων και πινακίδων πληροφοριακού υλικού, που ετοιμάστηκε σε ένα χώρο του διπλανού μικρού κτιρίου-φυλακείου.
Ιάκωβος Γεωργίου, αρχαιολόγος