ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στη σημερινή συνοικία Φιγαρέτο Κανονίου, που στην αρχαιότητα ήταν η εργατοτεχνική συνοικία της αρχαίας Πόλεως. Η έρευνα απέδειξε ότι το εργαστήριο κατασκεύαζε τους κερκυραϊκούς αμφορείς (ο πρώην λεγόμενος Κορινθιακός τύπου Β αποδείχτηκε ότι είναι Κερκυραϊκός), ειδώλια και όλα τα απαραίτητα πήλινα οικιακά είδη.

Τα σημαντικότερα μνημεία του χώρου είναι:

Οι έντεκα κεραμικοί κλίβανοι, οι οποίοι χρονολογούνται από το τέλος της υστεροαρχαϊκής εποχής μέχρι την αρχή της Ρωμαϊκής.

Το πηγάδι με τον πήλινο αγωγό και τις λεκάνες για τον καθαρισμό του πηλού.

Αποθέτες αμφορέων από την κλασική μέχρι και την ελληνιστική εποχή.

Αποθέτης ειδωλίων.

Αποθέτης μητρών.

Εργαστηριακό ιερό μέσα στο οποίο αποκαλύφθηκε λίθινο αρχαϊκό άγαλμα, πιθανώς της επικλιβανίου Αρτέμιδος.

Η ανασκαφή άρχισε το 1983, ως σωστική. Λόγω της μεγάλης σημασίας των κινητών και ακίνητων ευρημάτων το οικόπεδο απαλλοτριώθηκε και διαμορφώθηκε για να γίνει επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Μετά την απαλλοτρίωση του οικοπέδου το 1995, κατασκευάστηκε στέγαστρο στην περιοχή των κλιβάνων, περίφραξη, μονοπάτι επίσκεψης και άρχισε η συντήρηση των κλιβάνων.