Οι λόφοι Καστέλλι και Πεζούλες
Ανασκαφές στην περιοχή της Κράνης έχουν διενεργηθεί από τον Νικόλαο Κυπαρίσση, τον Σπυρίδωνα Μαρινάτο, Ανασκαφές στην περιοχή της Κράνης διεξήχθησαν στο παρελθόν πολλές, από τον Νικόλαο Κυπαρίσση, τον Σπυρίδωνα Μαρινάτο, τον Πέτρο Καλλιγά και τον Ανδρέα Σωτηρίου.

Στο πλαίσιο του υποέργου "Ανάδειξη – ανάπλαση αρχαιολογικού χώρου Κράνης" της Πράξης "Ανάδειξη – ανάπλαση αρχαιολογικών χώρων Κράνης, Σάμης και Αλαλκομενών" ενταγμένου στο Γ' Κ.Π.Σ., το οποίο διήρκεσε τέσσερα έτη (2004-2008) αναδείχθηκε τμήμα των εντυπωσιακών οχυρώσεων της Κράνης, μέσω εκτεταμένων αποψιλώσεων και εργασιών ανάταξης λιθοπλίνθων, στερέωσης και συγκόλλησης ετοιμόρροπων τεμαχίων. Διαμορφώθηκε διαδρομή επισκεπτών, κατασκευάστηκε φυλακίο και τοποθετήθηκαν δίγλωσσες ενημερωτικές πινακίδες

Οι ευρείας κλίμακας εργασίες πεδίου ανέδειξαν τον μνημειακό χαρακτήρα του περιβόλου στα Ραζάτα και τμήμα της οχύρωσης της ακρόπολης, ενώ για πρώτη φορά αποκαλύφθηκαν οικιστικά λείψανα της πόλης που τη διασχίζει αρχαίος δρόμος.

Στο πλαίσιο του υποέργου «Έργα Αρχαιολογίας» της Πράξης «Άξονας: Πόρος – Αργοστόλι – Φισκάρδο, Δρόμος Κρανιάς στη Νήσο Κεφαλονιά, Τμήμα: από κόμβο Νέας Περιφερειακής Οδού Κουτάβου με Δρόμο έως θέση Νέου Πολυκλαδικού Λυκείου Αργοστολίου», εντοπίστηκαν και ερευνήθηκαν στο ύψος του επαρχιακού δρόμου Κρανιάς, οικοδομικά λείψανα που ανήκουν σε 16 χώρους. Στο ΒΔ τμήμα του σκάμματος αποκαλύφθηκαν θεμέλια δημόσιου κτηρίου, κατασκευασμένο από μεγάλες λιθόπλινθους (τετράπλευρους επεξεργασμένους λίθους), που είναι προγενέστερο όλων των άλλων κτισμάτων.

Χρονολόγηση: 2ος αι. π.Χ. – 3ος/4ος μ.Χ. αι.
Δρ Γρηγόριος Γρηγορακάκης, Προϊστάμενος ΕΦΑΚΕΦΙ