ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η επαρχία Ελασσόνας, η οποία σήμερα καταλαμβάνει την ορεινή περιοχή στα βορειοδυτικά της Θεσσαλίας, κατοικήθηκε κατά την αρχαιότητα από τους Περραιβούς και η περιοχή τους ονομάστηκε Περραιβία. Στο βόρεια Περραιβία αναπτύχθηκαν κατά την αρχαιότητα τρεις σημαντικές πόλεις: η Άζωρος, η Δολίχη και το Πύθιον, που αποτέλεσαν την "Περραιβικήν Τρίπολιν". Η θέση των τριών αυτών πόλεων ήταν πολύ σημαντική, τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και τους επόμενους χριστιανικούς αιώνες, διότι ήταν πέρασμα από τη Θεσσαλία προς τη Μακεδονία.

Το πέρασμα αυτό ονομάζεται της "Πέτρας", όπου και σήμερα η οδός οδηγεί στην Κατερίνη μέσω Αγίου Δημητρίου. Ένα άλλο, εξίσου σημαντικό πέρασμα είναι αυτό της "Βολούστανας" ή Σαρανταπόρου, το οποίο οδηγεί στο Νομό Κοζάνης.

Ανασκαφικές έρευνες των τελευταίων χρόνων, 25 χλμ. βόρεια της Ελασσόνας και στα δεξιά του δρόμου που οδηγεί απο το "χάνι του Χατζηγώγου", επί της εθνικής οδού Λαρίσης-Κοζάνης, προς τα στενά του Σαρανταπόρου και την Μακεδονία, έφεραν στο φώς τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα και αίθριο, καθώς και εκτεταμένο μεσοβυζαντινό νεκροταφείο.
Λάζαρος Δεριζιώτης, αρχαιολόγος