ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στην Παλαιόπολη, τον κεντρικό πυρήνα της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας εντάσσονται η αγορά, οι λιμενικές εγκαταστάσεις, τα λουτρά, τα θρησκευτικά και δημόσια κτήρια που αποκαλύφτηκαν μετά από ανασκαφές. Η αρχαία πόλη εκτείνεται από τη λιμνοθάλασσα του Χαλικιόπουλου - αρχαίο Υλλαϊκό λιμάνι στα δυτικά έως σχεδόν τον κόλπο της Γαρίτσας - το λιμάνι του Αλκινόου στα ανατολικά. Οι περισσότερες αρχαιότητες διατηρούνται σε χαμηλό ύψος και αποσπασματικά, αποτέλεσμα της αδιάκοπης χρήσης του χώρου αλλά και των ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν σε αυτόν.

Στα δυτικά ο ευρύτερος αυτός χώρος οριοθετείται από το μοναδικό ορατό τμήμα της οχύρωσης της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας, γνωστό ως τείχος της Νεραντζίχας. Το τείχος σώζεται πάνω σε χαμηλό λοφίσκο νότια του αεροδρομίου της Κέρκυρας. Σε μικρή απόσταση νοτιανατολικά του έχει ανασκαφτεί ο ναός της Αρτέμιδας, προστάτιδας θεότητας της πόλης ενώ ανατολικότερα ακόμη έχει αποκαλυφτεί σε μεγάλο τμήμα, το πλακόστρωτο της αγοράς της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας με τα λείψανα διαφόρων οικοδομημάτων. Το πλακόστρωτο φτάνει έως το ανατολικό όριο του χώρου αυτού, το τμήμα των λιμενικών εγκαταστάσεων. Στο νοτιανατολικό όριο του πλακόστρωτου της αγοράς βρίσκεται λουτρικό συγκρότημα των ρωμαϊκών χρόνων, το οποίο σώζεται στην καλύτερη κατάσταση απ' όλες τις προαναφερθείσες αρχαιότητες και μαρτυρεί εν μέρει την ακμή της περιοχής.

Μέσα από αυτή την ενότητα χώρων ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τις κυριότερες πτυχές της ζωής στην αρχαία πόλη της Κέρκυρας αλλά και να παρακολουθήσει την εξέλιξη της χρήσης τους.