ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Αγορά της αρχαίας Ήλιδας ήταν μεγάλης έκτασης. Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία που επισκέφτηκε την Ήλιδα κατά τα μέσα του 2ου αι. μ.Χ., ονομαζόταν Ιππόδρομος γιατί εκεί γινόταν η προπόνηση των αλόγων (6, 24, 2). Αν και δεν είχε σαφή όρια, παρουσίαζε το σχήμα ενός ακανόνιστου τραπεζίου. Η έλλειψη κλειστού σχήματος και σύνθεσης στην τοποθέτηση των διαφόρων κτιρίων μεταξύ τους, τα οποία χτίζονταν χωρίς προδιαγεγραμμένο σχέδιο υποδηλώνει την αρχαιότητά της, όπως άλλωστε αναφέρει και ο Παυσανίας (τρόπω δε πεποίηται τω αρχαιοτέρω).

Στην νότια γωνία της αγοράς τοποθετείται προφανώς η επίσημη είσοδός της. Στην ίδια περιοχή υπήρχαν κτήρια λατρευτικού και διοικητικού χαρακτήρα (ιερά, Πρυτανείο). Η δυτική γωνία του τραπεζίου της αγοράς έφτανε έως τα Γυμνάσια, ενώ στη βόρειά του υπήρχε το θέατρο. Κατά μήκος τμήματος της ΝΔ και της ΝΑ πλευράς του αναπτύσσονταν δύο υπερμεγέθεις στοές, η Στοά Ελλανοδικών ή Δυτική και η Διπλή-Κερκυραϊκή ή Νότια στοά αντίστοιχα. Κατασκευάστηκαν προφανώς κατά τα ελληνιστικά χρόνια προκειμένου να ορθογωνίσουν εν μέρει και να οργανώσουν καλύτερα, σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής, τον τεράστιο χώρο της αγοράς.

Λίγο ανατολικότερα της τελευταίας χτίστηκε μια μικρότερου μήκους στοά. Κατά μήκος τους περνούσε η σημαντική οδός που ένωνε την Ακρώρεια με το επίνειο της πόλης Ήλιδας, την Κυλλήνη.
Χρήστος Ματζάνας, αρχαιολόγος