ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Το Φρούριο των Αιγοσθένων αποτελείται από την Ακρόπολη και την Κάτω Πόλη, η οποία προστατευόταν από μακρά τείχη που έφταναν μέχρι τη θάλασσα. Σήμερα είναι ορατό μόνο το βόρειο σκέλος των μακρών τειχών που προστατευόταν από τετράπλευρους πύργους.

Η Ακρόπολη ενισχυόταν από τετράπλευρους πύργους. Η επικοινωνία μεταξύ των πύργων γινόταν μέσω διαδρόμου που υπήρχε στα μεσοπύργια διαστήματα του τείχους. Οι τέσσερις πύργοι της ανατολικής πλευράς της Ακρόπολης σώζονται σε μεγάλο ύψος.

Ο ΝΑ Πύργος της Ακρόπολης ήταν ο πιο επιβλητικός. Είχε αρχικό ύψος 18μ. Ήταν τετράγωνος, πλευράς 8,8μ. Διέθετε τρεις ορόφους και δίρριχτη στέγη. Η είσοδος στον Πύργο γινόταν από θύρα στα βόρεια. Στις τρεις ευάλωτες πλευρές υπήρχαν τοξοθυρίδες στους κατώτερους ορόφους, ενώ στον τελευταίο όροφο υπήρχαν τρία ανοίγματα για καταπέλτες σε κάθε πλευρά.

Τα τείχη και οι πύργοι του Φρουρίου έχουν δεχτεί επισκευές και επιδιορθώσεις κατά τους επόμενους αιώνες, καθώς η κατοίκηση της περιοχής ήταν συνεχής.

Στα πρώιμα χριστιανικά χρόνια (5ος αι. μ.Χ.) στην περιοχή της κάτω πόλης χτίστηκε πεντάκλιτη παλαιοχριστική βασιλική και αργότερα τον 11ο αι. πάνω στα ερείπια της βασιλικής, χτίστηκε το εκκλησάκι της Αγίας Άννας.

Κατά την Ύστερη βυζαντινή και Μεταβυζαντινή περίοδο ο χώρος της Ακρόπολης, αποτέλεσε μοναστήρι, που αναπτύχθηκε γύρω από το ναό του Αγίου Γεωργίου. Οι πύργοι και το εσωτερικό τμήμα των αρχαίων τειχών μετατράπηκαν σε κελιά και εργαστηριακούς χώρους.

Το 1981, ο ισχυρός σεισμός με επίκεντρο της Αλκυονίδες νήσους στον Κορινθιακό Κόλπο επέφερε σημαντικές βλάβες και καταρρεύσεις σε όλο το Φρούριο.

Από το 2011 το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ξεκινήσει εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του Φρουρίου, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2007 ? 2013.
Π. Βαλτά, Ε. Σβανά