ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Στο λόφο των Αγίων Ταξιαρχών στο Ελαιοχώρι, διατηρείται σε καλή κατάσταση αρχαία οχύρωση πιθανόν του 4ου αιώνα π.Χ. Η πιθανή ταύτιση της θέσης με τις αρχαίες Καλάμες οφείλεται σε επιγραφές με την ονομασία αυτή που βρέθηκαν στον γειτονικό οικισμό Περιβολάκια. Το επιβλητικό τείχος κατασκευασμένο από ακανόνιστους ογκόλιθους προστάτευε την ακρόπολη μόνο από την πλευρά του σύγχρονου οικισμού των Αγίων Ταξιαρχών, ενώ οι άλλες πλευρές του καθώς είναι πολύ απόκρημνες δεν χρειάζονταν τεχνητή οχύρωση. Φαίνεται πως η πόλη οχυρώθηκε μετά την ίδρυση της ανεξάρτητης Μεσσήνης (369 μ.Χ.) προκειμένου να ελέγχει ένα από τα περάσματα προς την Λακωνία. Ίχνη αυτού του περάσματος (αμαξιτός δρόμος) της Κλασικής εποχής σώζονται στα ανατολικά του Ελαιοχωρίου.
Π.Τσακανίκου
Μ.Τσουλάκου