Άποψη περιοχής Πανορμίτη
Ένα από τα μεγαλύτερα μοναστήρια του Ν Αιγαίου, το οποίο, όπως πολλές εκκλησίες και μονές της Σύμης, είναι αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Είναι χτισμένο στη ΝΑ Σύμη, στα Ν της θέσης Λοπίδια. Το καθολικό της μονής είναι χτισμένο στη θέση παλαιοχριστιανικού ναού, από τον οποίο έχουν διασωθεί οι μαρμάρινες κολόνες. Η πρώτη μαρτυρία σχετικά με το μοναστήρι είναι του 14ου αι. από τον Γάλλο περιηγητή Λουί Λακρουά. Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, τοποθετήθηκε φτερωτό λιοντάρι αναγεννησιακού ρυθμού κάτω από το καμπαναριό. Ο ναός ανακαινίστηκε το 1783, ενώ λίγο αργότερα φιλοτεχνήθηκε το εικονοστάσι του από τον Κώο Αναστάσιο Καρναβά. Κατά την Τουρκοκρατία κυκλοφόρησε φιρμάνι από τον σουλτάνο Σελίμ για την προστασία της μονής. Το μοναστήρι ενίσχυσε οικονομικά την ελληνική Επανάσταση. Κατά την Ιταλοκρατία εκτελέστηκε ο ηγούμενος Χρύσανθος Μαρουλάκης (1944) και ο οικονόμος της μονής. Από το τέλος του πολέμου, η μονή του Πανορμίτη λειτουργεί συχνά ως χώρος συνεδριάσεων και διασκέψεων. Στο μοναστήρι φυλάσσονται σπάνιες εκκλησιαστικές εκδόσεις, τάματα και άλλα λαογραφικά εκθέματα, καθώς και ζωγραφικά έργα. Το πανηγύρι που γίνεται στις 8 Νοεμβρίου συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα. Για τον Πανορμίτη κυκλοφορούν πολλοί λαϊκοί μύθοι και θρύλοι.