ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στη θέση Πετράλωνα βρίσκεται το μοναστηριακό συγκρότημα του Ανδρομονάστηρου, αφιερωμένου στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Ονομάστηκε έτσι σε αντιδιαστολή με την κοντινή γυναικεία μονή της Σαμαρίνας. Παλαιότερα συνέδεαν, λανθασμένα, την ίδρυση της μονής και την ονομασία της με τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄ Παλαιολόγο. Το καθολικό περικλείεται από οχυρωματικό περίβολο, που ενισχύεται στη βορειοδυτική γωνία του από τετράπλευρο πύργο και άλλες αμυντικές κατασκευές, όπως καταχύστρες και κλουβιά. Τη βορειοανατολική πλευρά του εσωτερικού περιβόλου καταλαμβάνει διώροφη σειρά από κελιά, με βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους στο ισόγειο, και ένας τετράπλευρος τριώροφος πύργος στη νότια πλευρά. Ο ναός ανήκει στον τύπο του ημισύνθετου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο και διασώζει αποσπασματικά τοιχογραφίες δύο εποχών, του 12ου και του 17ου αιώνα. Επιπλέον, αποσπασματικά διατηρούνται τμήματα γλυπτών στο τέμπλο και μαρμαροθετημένου δαπέδου, που χρονολογούνται επίσης στη βυζαντινή εποχή. Βόρεια του ναού προσκολλάται παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Αικατερίνη ενώ νότια υπάρχει βοηθητικός χώρος και ερείπια δεξαμενής. (ΦΩΤ.: Αρχείο 26ης ΕΒΑ - Β. Γεωργιάδης)