ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Ο χώρος δυτικά του Ασκληπιείου αποτέλεσε κατά την αρχαιότητα (5ος-4οςαι. π.Χ.) τόπο βιομηχανικής εγκατάστασης. Οι ανασκαφές από το 1877 έως το 2006 έχουν αποκαλύψει συνολικά τέσσερις λάκκους σκαμμένους στο μαλακό βράχο της Ακρόπολης (κιμηλιά), που σχετίζονται με τη διαδικασία χύτευσης χάλκινων αγαλμάτων. Οι δύο μεγαλύτεροι λάκκοι (Α και Δ) βάθους 2,80μ. φέρουν κλίμακες πρόσβασης και εγκαταστάσεις στο εσωτερικό τους. Το χαλκουργείο Α στα δυτικά, που ανασκάφτηκε το 1877 και το 1963, ορίζεται από το νεότερο τοιχίο και έχει σήμερα καταχωθεί. Αποτελείται στο κατώτερο επίπεδο από δύο εγκαταστάσεις, εκ των οποίων η καλύτερα διατηρημένη, η νοτιοδυτική, περιβάλλεται από πλινθόκτιστο τοιχίο και περιλαμβάνει μια ορθογώνια πώρινη βάση με στρογγυλευμένες γωνίες επιχρισμένη με πηλό. Την κατασκευή αυτή περιτρέχει πήλινη αύλακα, που απολήγει στις τέσσερις γωνίες σε προχύσεις για τη ροή του περισσευούμενου μετάλλου και του λειωμένου κεριού κατά τη χύτευση. Η δεύτερη εγκατάσταση, η βορειοανατολική, διατηρείται αποσπασματικά. Σώζει τμήμα ελλειψοειδούς κρηπίδας, πήλινη αύλακα και περιβάλλεται από πλινθόκτιστο τοιχίο. Στα δυτικά υπάρχει βοηθητικός χώρος με βοθρίσκο και πήλινο αγωγό. Σε υψηλότερο επίπεδο αποκαλύφθηκαν τα υπολείμματα μεταγενέστερης εγκατάστασης με πηλόχριστη σκάφη. Το χαλκουργείο Δ στα ανατολικά, κάτω από το προστατευτικό στέγαστρο, ανασκάφτηκε το 2006 και φέρει στο κέντρο τετράγωνη βάση από πωρόπλινθους με πήλινο επίχρισμα. Στο νότιο τμήμα της σώζει το ίχνος καλουπιού αγάλματος που αποδίδει την απόληξη πτυχώσεων μακρού ενδύματος. Στις δύο πλευρές νότια και ανατολικά σώζεται πλινθόκτιστο τοιχίο σε ύψος 1,30μ. Στο δάπεδο είχαν λαξευτεί δύο πηλόχριστες λεκάνες για βοηθητικούς σκοπούς. Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία της χύτευσης, οι λάκκοι επιχώθηκαν και κατασκευάστηκε ο τοίχος που εδράζεται στο δυτικό τμήμα του χαλκουργείου Δ. Κατά την ανασκαφή του λάκκου συλλέχθηκαν χιλιάδες τμήματα από καλούπια αγάλματος, τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία συντήρησης και μελέτης. Η εκτεταμένη στο χώρο βιομηχανική δραστηριότητα συνδέεται είτε με τα μνημεία του Ασκληπιείου, είτε ακόμη και με αυτά της Ακρόπολης, εφόσον σύμφωνα με μια άποψη εδώ κατασκευάστηκε το άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου, έργο του Φειδία, που κοσμούσε την Ακρόπολη.