ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Η Βόρεια Νεκρόπολη αναπτύχθηκε στο χώρο εξωτερικά του βόρειου σκέλους των ρωμαϊκών τειχών έως τις νότιες παρυφές του Προαστείου, ενώ ανατολικά πιθανώς εκτεινόταν έως τη λιμνοθάλασσα του Μαζώματος. Κατά τις πρόσφατες εργασίες ανάδειξης του χώρου, εξωτερικά της βόρειας πύλης και κατά μήκος του ρωμαϊκού τείχους, αποκαλύφθηκαν 41 τάφοι (κτιστοί κιβωτιόσχημοι, κεραμοσκεπείς, εγχυτρισμοί και ταφικές θήκες με τεφροδόχα αγγεία), οργανωμένοι σε πέντε ταφικούς περιβόλους, ορθογώνιας κάτοψης, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 1ο αι. π.Χ έως και τον 3ο αι. μ.Χ. Βορειότερα των τειχών και κατά μήκος της οδού διατηρούνται συνεχόμενα υπέργεια ταφικά κτίσματα, οργανωμένα σε πυκνά συγκροτήματα. Πρόκειται για μαυσωλεία ναόμορφα και τύπου a camera, τα οποία χρονολογούνται από τον 1ο αι. μ.Χ έως και το 2ο αι. μ.Χ.Εξωτερικά της Νότιας πύλης και μπροστά από την πρόσοψη του ρωμαϊκού τείχους αναπτύσσεται η Νότια Νεκρόπολη, η οποία πλαισίωνε την οδική αρτηρία που οδηγούσε στο νότιο λιμάνι της Νικόπολης, στο Βαθύ. Ανατολικά της Εθνικής οδού Πρέβεζας ? Ιωαννίνων μεταξύ του πεταλοειδούς πύργου και του τείχους σώζονται κιβωτιόσχημοι και κεραμοσκεπείς τάφοι, ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκε πιόσχημο ταφικό μνημείο ?μαυσωλείο. Ο αρχαιότερος των τάφων χρονολογείται τον 1ο αι. μ.Χ. Δυτικά της εθνικής οδού και μπροστά από το δυτικό πύργο σώζονται δύο μαυσωλεία, στο ένα εκ των οποίων σώζεται σαρκοφάγος τύπου Άσσου (2ος ? 3ος αι. μ.Χ). Κατά μήκος του δρόμου που οδηγούσε στο Βαθύ σώζονται μερικά μεγάλα ταφικά κτίσματα που προφανώς ανήκαν στις πλούσιες οικογένειες. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και το λεγόμενο «Μαυσωλείο», που χρονολογείται στην εποχή του Αυγούστου.