ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Η Αμβρακία διέθετε δύο νεκροταφεία που εκτείνονταν εκτός των τειχών της. Σήμερα είναι ορατά στην οδό Κομμένου εντυπωσιακά τμήματα του δυτικού νεκροταφείου, το οποίο ήταν μεγαλύτερο και καλύτερα οργανωμένο. Το νεκροταφείο είχε ιδρυθεί κατά μήκος της αρχαίας λεωφόρου, που ξεκινούσε από τη νότια κύρια πύλη του τείχους και οδηγούσε στον Άμβρακο, το επίνειο της πόλης στον Αμβρακικό κόλπο. Η μνημειακή λεωφόρος, πλάτους 10-12μ., ήταν πλακόστρωτη στο ανατολικό τμήμα της, που διέθετε και υπερυψωμένο πεζοδρόμιο, ενώ στο δυτικό ήταν κατασκευασμένη από χαλίκια, λατύπη και τριμμένο κεραμίδι. Εκατέρωθεν της λεωφόρου υψώνονται πιόσχημοι ταφικοί περίβολοι, με επιμελημένες προσόψεις από λαξευτούς ογκόλιθους. Ο σημαντικότερος περίβολος του δυτικού νεκροταφείου αποτελούσε δημόσιο πολυάνδριο - κενοτάφιο που ίδρυσε η πόλη για να τιμήσει νεκρούς μαχητές της, οι οποίοι χάθηκαν σε ναυμαχία στις εκβολές του Αράχθου.Οι υπόλοιποι περίβολοι περικλείουν πολλές ταφές σε επάλληλα επίπεδα, γεγονός που επέβαλε η φυσική κλίση του εδάφους.