ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Στο συγκεκριμένο οικόπεδο βρέθηκαν για πρώτη φορά πολυάνδρια πεσόντων στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Εντός δύο τεμνομένων και καθέτων μεταξύ τους ορυγμάτων, είχαν ταφεί σε πώρινες μνημειακές θήκες τα υπολείμματα της ταφικής πυράς πλήθους νεκρών με κτερίσματα. Πρόκειται για τμήματα συνολικά πέντε μνημείων που ανευρέθησαν εντός αυτών των δύο ορυγμάτων, τα οποία έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές κυρίως κατά την ρωμαϊκή και υστερορρωμαϊκή περίοδο.

Εξωτερικά των ορυγμάτων, εντοπίσθηκε ακόμη ένα τμήμα κατεστραμμένου πολυανδρίου, το οποίο είχε διανοιχθεί επίσης εντός του φυσικού εδάφους. Χρονολογικά προηγείται των υπολοίπων αλλά η κατασκευή του είναι εντελώς διαφορετική. Οι τοίχοι του είναι κτισμένοι από ωμές πλίνθους και το εσωτερικό του φαίνεται να είχε διαχωρισθεί τουλάχιστον σε δύο χώρους. Στον έναν από αυτούς εντοπίσθηκε τετράγωνη πωρολιθική λιθόπλινθος με λαξευμένη κοίλη υποδοχή κάλπης.

Στο εσωτερικό των μνημείων, σε αναμοχλευμένες επιχώσεις, βρέθηκε πλήθος κεραμεικής του 5ου αι. π.Χ., ερυθρόμορφης αλλά και λευκών ληκύθων με μοναδικές παραστάσεις, αλλά και μεγάλη ποσότητα καμμένων οστών ανδρών, τα οποία ανήκαν τουλάχιστον σε 58 άτομα. Μόνον σε ένα από τα μνημεία των ορυγμάτων, αποκαλύφθηκε επί του πωρολιθικού δαπέδου του μία στρώση οστών και λίγα πήλινα και αλαβάστρινα κτερίσματα μεταξύ αυτών. Η ανασκαφική έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, ώστε να εξάγει κανείς πιο ασφαλή και συγκεκριμένα συμπεράσματα. Το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στην απαλλοτρίωση των όμορων ιδιοκτησιών, προκειμένου μελλοντικά να διεξαχθεί ανασκαφική έρευνα και να αποκαλυφθεί η συνέχεια των μνημείων και των ορυγμάτων τους.
Χάρις Στούπα