ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Το μετόχι κτίστηκε στα 1530 και αρχικά ανήκε στο Χελανδάρι, μετά πέρασε στη Μονή Αγίας Αναστασίας. Τα κτήρια είναι διατεταγμένα περιμετρικά και σε επαφή με τον εξωτερικό περίβολο, ο οποίος είναι πεντάπλευρος. Ενισχύεται από δύο ακραίους αμυντικούς πύργους, έναν στη ΝΑ και έναν στη ΝΔ γωνία. Ένας χαμηλότερος στην Α πλευρά διαμορφώθηκε σε φούρνο. Οι δύο πύργοι έχουν ύψος 10μ και έχουν ισόγειο και δύο ορόφους. Καλύπτονταν με χαμηλό θόλο. Είναι χτισμένοι με πελεκημένο πωρόλιθο.

Η κεντρική πύλη ήταν στη Β πλευρά, υπήρχε και μια δεύτερη στα δυτικά. Αριστερά του κεντρικού πυλώνα, υπάρχει ναός, μια μονόχωρη βασιλική με δίρριχτη στέγη. Απέναντι από το ναό προς τα δυτικά, υπάρχει το πυργόσπιτο. Αποτελούνταν από ισόγειο και δύο ορόφους, ύψους 8,70μ. Το ισόγειο και ο α΄ όροφος ήταν ενιαίοι εσωτερικά και χρησίμευαν για αποθήκη. Ο β΄ όροφος χρησίμευε για κατοικία. Ήταν χτισμένο με ελεύθερο πλινθοπερίκλειστο σύστημα και ξυλοδεσιές.

Υπάρχουν επίσης βοηθητικά κτήρια: ο αχυρώνας στη ΝΑ γωνία και ο φούρνος και το μαγειρείο ανάμεσα στο ναό και τον αχυρώνα. Όλα τα κτήρια δεν είναι σύγχρονα. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, το πυργόσπιτο χτίστηκε το 1530.
Μαρία Τσιάπαλη, Προϊσταμένη της ΕΦ.Α.ΠΕ.Θ.