ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ακρόπολη της αρχαίας Κορώνειας βρίσκεται στην κοιλάδα που διαρρέει το ρέμα Πόντζα, ανάμεσα στο χωριό Άγιος Γεώργιος και την περιοχή της Κωπαΐδας. Ο περιηγητής Leake που επισκέφτηκε την περιοχή στις αρχές του 19ου αιώνα, επισημαίνει τμήμα πολυγωνικού τείχους στο ανατολικό και νότιο μέρος της ακρόπολης και ερείπια ρωμαϊκής κατασκευής, ενώ άλλοι περιηγητές είχαν εντοπίσει τη θέση πιθανότατα θεάτρου και ερείπια δωρικού ναού. Σήμερα στην περιοχή σώζονται κατάλοιπα από τα πολυγωνικά τείχη της αρχαίας ακρόπολης, καθώς και κάποια ερείπια ? κίονες, κιονόκρανα, λουτρά - ενώ βρέθηκε κεραμεική διαφόρων περιόδων, από την Νεολιθική μέχρι τη Ρωμαϊκή. Στην κορυφή της ακρόπολης της Κορώνειας σώζεται επίσης μεσαιωνικός πύργος, ο οποίος θα χρησίμευε πιθανότατα ως παρατηρητήριο. Η μεγάλη φήμη της αρχαίας Κορώνειας οφειλόταν στη μεγάλη γιορτή των Βοιωτών, τα Παμβοιώτια, που τελούνταν στο ναό της Ιτωνίας Αθηνάς και χρονολογούνται από την κλασική εποχή. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, η οποία περιλάμβανε ιππικούς αγώνες, σταματούσε κάθε εχθροπραξία.
Ευτυχία Κουρούνη, αρχαιολόγος