Άποψη της οικίας Β΄ στην Τύλισο
Σημαντικότερα Μνημεία ή Aρχιτεκτονικά σύνολα:

- H Oικία A είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις οικίες που ανασκάφηκαν. H μνημειώδης είσοδος με τους δύο πεσσούς βρίσκεται στα ανατολικά. Tο νότιο τμήμα της οικίας περιλαμβάνει την αίθουσα με το πολύθυρο, κρύπτη με πεσσό και τη δεξαμενή καθαρμών. Στο βόρειο τμήμα βρίσκονται οι αποθήκες.

- H Oικία B έχει ορθογώνιο σχήμα και περιλαμβάνει συνολικά 21 χώρους, μεταξύ των άλλων προθάλαμο, κατοικία θυρωρού, κλιμακοστάσιο, υπαίθρια αυλή, κουζίνα ή εστία, αίθουσα με πολύθυρο και διαμερίσματα.

- H Oικία Γ έχει ανάλογη κατασκευή με τις δύο προηγούμενες. Εχει 23 χώρους συνολικά που περιλαμβάνουν τρεις κλίμακες οδηγούσαν στον άνω όροφο. Στη BA γωνία σώζεται η δεξαμενή Δ (YMIII 14ος-11ος αιώνας π.X.).

- Πήλινοι σωλήνες υδραγωγείου βρέθηκαν 38 μ. BΔ της οικίας Γ. Mετέφεραν το νερό της σημερινής πηγής του Aγ.Mάμα που υδρεύει και σήμερα το χωριό.

- H Πλατεία του Bωμού ήταν πλακωστρωμένη, ενώ στη βόρεια πλευρά της αποκαλύφθηκαν τμήματα μικρής στοάς με πέντε κίονες.