ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα, στη Σίφνο, βρίσκεται σε κορυφή της λοφοσειράς, γνωστής ως το "το Κάστρο του Αη-Ντριά". Ηδη τον χώρο είχε εντοπίσει από το 1899 ο αρχαιολόγος Χρήστος Τσούντας, ενώ ανασκαφές που έφεραν στο φως μεγάλο μέρος της ακρόπολης διεξήγαγε η έφορος Αρχαιοτήτων, κ. Βαρβάρα Φιλιππάκη από το 1970-1980.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν μεγάλο μέρος του μυκηναϊκού τείχους (12ος αιώνας π.Χ.), που περιβάλλει την ακρόπολη. Το τείχος είναι ενισχυμένο με οκτώ ορθογώνιους πύργους. Κατά τη γεωμετρική εποχή (8ος αιώνας π.Χ.) ενισχύθηκε με μονό περιτείχισμα και μεγάλο πύργο, ενώ κατασκευάσθηκαν και δύο πυλίδες. Εντός του τείχους ήλθαν στο φως τα ερείπια τουλάχιστον πέντε οικοδομημάτων, μάλλον κατοικιών, από τις οποίες τουλάχιστον μία ανάγεται στη μυκηναϊκή εποχή. Οι άλλες φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν κατά τον 8ο αιώνα π.Χ.