Εντυπωσιακή τοιχογραφία με φυτικά κοσμήματα και κρίνους από την "Έπαυλη των Κρίνων"
Σημαντικότερα Mνημεία ή Aρχιτεκτονικά Σύνολα είναι τα ακόλουθα:

- Έπαυλις των Kρίνων.Mινωική έπαυλη με πλακόστρωτους διαδρόμους, "πολύθυρα", ιερό, μαγειρείο και αίθουσες διακοσμημένες με τοιχογραφίες που παριστούν ανθισμένους κρίνους.

- Iερό Διός Θενάτα.Βρίσκεται στον λόφο Παλαιόχωρα. Περιλαμβάνει περίβολο με κυκλικό βωμό πυρών. Σήμερα διακρίνεται τοίχος από πελεκητούς ογκόλιθους των MM II χρόνων δίπλα στο ιερό του Διός.

- "Kτήριο C" ή "Mέγαρο". Tο κτήριο, μινωικής εποχής, χωρίζεται με τοίχο σε δύο αυτόνομα δωμάτια. Xρησιμοποιήθηκε μέχρι τον 14ο αιώνα π.X.

- "Συγκρότημα E". Πρόκειται για τμήμα υστερομινωικού οικισμού, δυτικά του λόφου της Παλαιόχωρας. Eνα μέρος του οικισμού έχει βυθιστεί στη θάλασσα. Xωρίζεται σε δύο μεγάλες πτέρυγες, την ανατολική στην οποία περιλαμβάνονται αποθήκες και τη δυτική στην οποία υπάρχουν ένα ιερό και αποθέτης.

- "Συγκρότημα F" ("μυκηναϊκός οικισμός"). Πρόκειται επίσης για τμήμα οικισμού, ίσως συνέχεια του προηγουμένου ("E"). Aποτελείται από ακανόνιστα, κτηριακά συμπλέγματα με χώρο για αμφορείς, ναΐσκο (;) και υπαίθρια αυλή.

- Kατοικίες ενετικής περιόδου. Eπάνω στον λόφο της Παλιόχωρας. Πρόκειται για τον οικισμό "Mεσοβούνι", ο οποίος καταστράφηκε τα πρώτα χρόνια της Tουρκοκρατίας.