Αρχαιολογικός χώρος Κολώνας
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας στην Αίγινα, περιλαμβάνει τα ερείπια της προϊστορικής πόλης και του ναού του Απόλλωνα καθώς και τμήματα του υστερορωμαϊκού τείχους της ακρόπολης.

Ο ναός του Απόλλωνος του τέλους του 6ου αιώνα π.Χ. δεσπόζει και σήμερα του ιερού. Ήταν δωρικός περίπτερος ναός με 11 κολώνες στις μακρές, 6 στις στενές πλευρές και από δύο κολώνες εν παραστάσει στον πρόναο και οπισθόδομο. Σήμερα σώζεται μόνο η μία μονολιθική κολώνα του οπισθόδομου και οι κατώτερες στρώσεις των θεμελίων του ναού. Έχουν διασωθεί λείψανα (κυρίως λιθόπλινθοι της θεμελιώσεως) και άλλων οικοδομημάτων του ιερού. Ανατολικά του ναού ο βωμός, στη νοτιοανατολική γωνία της ακρόπολης μικρός ναός (της Αρτέμιδος), πρόπυλο στα νότια, "οικίες των ιερέων" νοτιότερα, κυκλικό κτήριο στα δυτικά του ναού και δύο μικρά ορθογώνια κτίσματα. Διασώθηκαν και τμήματα του τείχους του ιερού που ανάγονται σε διάφορες οικοδομικές περιόδους (αρχαϊκή, ελληνιστική, ρωμαϊκή).

Δαιδαλώδη μορφή παρουσιάζουν τα οικιστικά κατάλοιπα των διαδοχικών προϊστορικών οικισμών που χαρακτηρίζονται από συνεχείς ανοικοδομήσεις και ενίσχυση της οχύρωσης.

Κατάλοιπο από τη μεσαιωνική οικιστική χρήση του χώρου αποτελεί η δεξαμενή με κόκκινο υδραυλικό κονίαμα, σκαμμένη στο σηκό του ναού του Απόλλωνα.

Ανάλογες δεξαμενές διασώθηκαν και σε άλλα σημεία της ακρόπολης.
Ελένη Παπασταύρου, αρχαιολόγος