ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στη θέση Μάνταλ' Παναγιά, σ' ένα αντέρεισμα της κορυφής ¶ϊ-Λιας και σε απόσταση γύρω στα 250 μ. από το ομώνυμο εκκλησάκι (εδώ οδηγεί ένας χωματόδρομος, 2 χμ. περίπου, λίγο πριν μπούμε στο χωριό Προφήτης Ηλίας), τοποθετείται ένα υπαίθριο ιερό αφιερωμένο πιθανότατα στη "Μεγάλη Μητέρα" ως ορεσίβια θεότητα.

Τα αφιερώματα (γυναικεία ειδώλια -εικ. 63-, πόρπες -εικ. 64-, αγγεία, κοσμήματα, κλπ.) χρονολογούνται από το τέλος του 8ου αιώνα π.Χ. ώς και το 2ο αιώνα μ.Χ.). Η δοκιμαστική ανασκαφή αποκάλυψε τα λείψανα ενός ορθογώνιου χώρου, αβέβαιης προς το παρόν χρονολόγησης, και ενός μονόχωρου ναϋδρίου μεσοβυζαντινών χρόνων. Ανατολικότερα της αψίδας του τελευταίου εντοπίστηκε αψίδα μεγαλύτερου ναού, ίσως μιας μικρής παλαιοχριστιανικής βασιλικής.