ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΦΩΤΟΘΗΚΗ
 
 
Οι ανασκαφές άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και αποκάλυψαν το θέατρο της πόλης με δύο φάσεις κατασκευής, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή,

Ιερό, πιθανόν του Διονύσου, που χρονολογείται στον 4ο π.Χ. αιώνα., μεγάλη κατοικία ελληνιστικής εποχής με ψηφιδωτό δάπεδο, δύο μεγάλα κτηριακά συγκροτήματα, πιθανότατα δημόσια, ελληνιστικής εποχής και τμήματα της οχύρωσης της κλασικής πόλης.Σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα της περιοχής θεωρούνται:1) Αρχαίο Θέατρο.

Κατασκευάσθηκε στην ελληνιστική εποχή, αλλά έχει υποστεί μετασκευές στα ρωμαϊκά χρόνια. Σώζονται τρεις σειρές από το λίθινο κοίλο, ο κεντρικός και ο πεταλόσχημος αγωγός της ορχήστρας και το κτήριο της ρωμαϊκής σκηνής.

Στην ελληνιστική φάση ανήκουν το λίθινο κοίλο, ο μνημειακός κεντρικός και ο περιμετρικός αγωγός της ορχήστρας, οι θρόνοι της προεδρίας και οι ημικίονες του προσκηνίου. Στη ρωμαϊκή φάση ανήκουν η σκηνή με το προσκήνιο και το προστατευτικό θωράκιο για τους θεατές μεταξύ ορχήστρας και κοίλου, που δημιουργήθηκε από τα καλύμματα του περιμετρικού αγωγού, όταν η ορχήστρα μετατράπηκε σε αρένα (κονίστρα). Το μνημείο ήταν χρήση μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ. Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αναστήλωσης των εδωλίων του κοίλου, με την προσθήκη τριών νέων σειρών πάνω από τις τρεις σειρές που διασώθηκαν, αποκατάστασης του προστατευτικού θωρακίου, συγκόλλησης, συμπλήρωσης και επανάταξης των μετακινημένων εδωλίων.2) Ιερό του Διονύσου (;).

Η ανασκαφική έρευνα στη Μαρώνεια αποκάλυψε ναό (β΄ μισό 4ου αι. π.Χ.), πιθανόν του Διονύσου, και εκτεταμένο συγκρότημα κτιρίων δημόσιου χαρακτήρα, το αρχαίο θέατρο, οικοδομικά κατάλοιπα δυο ελληνιστικών οικιών και μιας μεγάλης διώροφης οικίας (τέλος 4ου ? α΄ μισό 2ου αι. π.Χ.) με ψηφιδωτό δάπεδο, ένα μνημειακό Αδριάνειο Πρόπυλο και ένα υστερορρωμαϊκό κτίριο μεγάλων διαστάσεων με πλακόστρωτο δρόμο στην περιοχή του λιμανιού που πιθανόν οδηγούσε ατην αγορά της Ρωμαϊκής Μαρώνειας. Επίσης ερευνήθηκαν το βορειοδυτικό σκέλος της ελληνιστικής οχύρωσης με την ακρόπολη του Αγίου Αθανασίου.3) Οικία ψηφιδωτού.

Μεγάλη κατοικία του τέλους 4ου - αρχών 3ου αιώνα π.Χ. με ψηφιδωτό δάπεδο στον ανδρώνα.4) Ρωμαϊκό Πρόπυλο.

Μνημειακή πύλη που χρονολογείται στην εποχή του αυτοκράτορα Αδριανού (124-125 μ.Χ.).
Συντάκτης
Χρύσα Καραδήμα