ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα του ιερού του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία Πόρου περιλαμβάνουν στα βορειοανατολικά το ναό του Ποσειδώνα με τον περίβολό του και ένα ανοιχτό χώρο νοτιοδυτικά του ναού που ορίζεται από τέσσερα κτήρια (A, B, C και D). Δυτικά του χώρου αυτού βρίσκονται τα προπύλαια του ιερού (Ε) καθώς και άλλα δύο κτήρια που έχουν ερμηνευτεί ως βουλευτήριο (F) και ασκληπιείο (G). Σήμερα σώζεται μόνο η τάφρος θεμελίωσης του ναού και μόνο τα θεμέλια των υπόλοιπων κτηρίων.

Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι ο ναός του Ποσειδώνα, οι στοές της αγοράς και το βουλετήριο και τέλος το λεγόμενο ''ασκληπιείο'' ή ''ηρώο'' του Δημοσθένους η ταύτιση του οποίου δεν είναι βέβαιη μέχρι σήμερα.

Arto Penttinen, υποδιευθυντής ανασκαφής