ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σε ακρωτήριο του βορειοανατολικού άκρου της νήσου Σκύρου με το όνομα Καστράκι βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Παλαμαρίου. Πρόκειται για προϊστορικό οχυρωμένο οικισμό της πρώιμης και μέσης Χαλκοκρατίας (3η και 2η χιλιετία π.Χ.). Η ισχυρή οχύρωσή του, που παρουσιάζει φάσεις ανακατασκευής και επισκευής, αποτελείται από επάλληλους πεταλόσχημους πύργους. Λόγω, όμως, της έντονης κατωφέρειας του λόφου προς την πλευρά της θάλασσας, έχει καταβυθιστεί μεγάλο τμήμα του οικισμού. Εντός της οχυρώσεως έχουν βρεθεί οικίες με αυλές, πεζούλια και εστίες, δεξαμενές, αποθηκευτικούς χώρους, κατασκευές που σχετίζονται με εργαστηριακές ή βιοτεχνικές εργασίες, δρόμοι και αγωγοί. Από τα ευρήματα ξεχωρίζουν αγγεία, εργαλεία και σκεύη, που φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου της Σκύρου.