Η ακρόπολη της Πλατιάνας καταλαμβάνει υψηλό και στενόμακρο λόφο του όρους Λαπίθα, νοτίως του ποταμού Αλφειού. Αποτελεί τυπικό παράδειγμα φυσικά οχυρής θέσης που ενισχύθηκε με τείχη και που περιελάμβανε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Τα τείχη που την περιβάλλουν σώζονται σε αρκετά μεγάλο ύψος. Στο εσωτερικό της σχηματίζονται οκτώ συνολικά βαθμιδωτά άνδηρα. Το υψηλότερο από αυτά που βρίσκεται στα δυτικά, καταλαμβάνεται από την κατεξοχήν ακρόπολη και έχει αυτόνομη οχύρωση. Τα υπόλοιπα άνδηρα βρίθουν οικοδομικών λειψάνων που χρονολογούνται στην αρχαϊκή, κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή.

Η οχύρωση της πόλης περιλαμβάνει πολλούς πύργους και μερικές πύλες. Είναι κτισμένη κατά το πολυγωνικό σύστημα και χρονολογείται στην ύστερη κλασική και την ελληνιστική εποχή. Η πόλη διακρίνεται σε τρία τμήματα: την άνω πόλη, την κάτω πόλη και το τμήμα της πόλης στη βόρεια κλιτύ του λόφου. Η άνω πόλη εκτείνεται στην κορυφή του λόφου και είναι οργανωμένη σε οκτώ συνολικά βαθμιδωτά άνδηρα που έχουν κλίση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και ορίζονται ενίοτε από αναλημματικούς τοίχους. Η κάτω πόλη εκτεινόταν στα νότια πρανή της ακρόπολης και προστατευόταν επίσης με τείχος. Τέλος το τμήμα της πόλης που αναπτύσσεται στο άνω μέρος της βόρειας κλιτύος του λόφου περιβαλλόταν επίσης από τείχη.

Τα τέσσερα πρώτα άνδηρα (I-IV) της άνω πόλης, που βρίσκονται στα ανατολικά, θα πρέπει να καταλαμβάνονταν από ιδιωτικές οικίες και δημόσια κτήρια. Πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες στα άνδηρα III-IV αποκάλυψαν μεγάλο ορθογώνιο κτήριο με πέντε χώρους, διμερές κτήριο με υπαίθρια αυλή και εργαστηριακή ενδεχομένως χρήση, καθώς και μικρό μονόχωρο κτήριο, όλα ύστερης κλασικής-ελληνιστικής εποχής. Στο πέμπτο άνδηρο (V) θα πρέπει να βρισκόταν η αγορά της αρχαίας πόλης, όπου σώζεται μεγάλη τετράγωνη δεξαμενή. Στο έκτο άνδηρο (VI) βρίσκεται το μικρό θέατρο από το οποίο σώζεται τμήμα της σκηνής και το κοίλο που είναι κατασκευασμένα από αδροδουλεμένους γωνιόλιθους ντόπιου ασβεστόλιθου. Το έβδομο άνδηρο (VII) που είναι και το υψηλότερο, καταλαμβάνεται από την κατεξοχήν ακρόπολη που έχει αυτόνομη οχύρωση και περιλαμβάνει υδροδοτικές εγκαταστάσεις (δεξαμενή, φρέαρ). Τέλος, το όγδοο άνδηρο (VIII) που βρίσκεται στο δυτικό άκρο του λόφου, δε σώζει οικοδομικά λείψανα.
Χρυσή Σγουροπούλου, αρχαιολόγος