ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το κάστρο είναι κτισμένο σε χαμηλό λόφο στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Πάρνωνα κοντά στο χωριό Γεράκι. Ιδρύεται από το Φράγκο Βαρώνο Guy de Nivelet το 1209, παραμένει σε φράγκικη κατοχή έως το 1259. Μετά την ήττα των Φράγκων στη μάχη της Πελαγονίας (1259), παραχωρείται το 1262 στους Βυζαντινούς και αποτελεί στήριγμα του Δεσποτάτου του Μυστρά (1262-1460).

Μέσα στο Κάστρο σώζεται ο ναός του Αγ. Γεωργίου και λείψανα αστικών κτηρίων, ενώ και γύρω από αυτό υπάρχουν λείψανα κτηρίων και ναοί.

Οι Ενετοί γίνονται κύριοι του κάστρου στα τέλη του 17ου αιώνα και μέχρι το 1715. Το 1715 καταλαμβάνεται από τους Τούρκους. Εγκαταλείπεται στα τέλη του 18ου αιώνα.

Η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων εκτελεί επί σειρά ετών αναστηλωτικές εργασίες στα μνημεία του Γερακίου: έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες στους ναούς και προχωρούν στα τείχη και τα αστικά οικοδομήματα. Επίσης έχουν περατωθεί σε μεγάλο ποσοστό οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών των ναών.

Στα όρια του οικισμού του Γερακίου, στα ΝΔ του ναού του Αγ. Αθανασίου, ανασκάφηκε από τον Α. Ξυγγόπουλο μεγάλη παλαιοχριστιανική βασιλική. Κάτω από την αψίδα του ναού του Αγίου Σώζοντα έχει εντοπισθεί η αψίδα και άλλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής.