ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στην αρχαιότητα έφτανε κανείς από τη βοιωτική Χαιρώνεια στην πρώτη φωκική πόλη, τον Πανοπέα, με πορεία περίπου μιας ώρας επί ομαλού εδάφους. Σήμερα ακολουθώντας το δημόσιο δρόμο Λιβαδειάς - Λαμίας, έχει από τη Χαιρώνεια μια κατεύθυνση προς τα βορειοδυτικά. Προτού φτάσει ο επισκέπτης στη σιδηροδρομική γραμμή, συναντά αριστερά το δρόμο του χωριού Άγιος Βλάσης, με κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά.

Στην κορυφή ενός επιμήκη και πετρώδους λόφου σώζονται μέρη του τείχους και τετράγωνοι πύργοι που περιέκλειαν την ακρόπολη του αρχαίου Πανοπέα. Τα τείχη αυτά είναι καλοκτισμένα με μεγάλες ορθογώνιες πέτρες (ισοδομικό κτίσιμο). Ορισμένα τμήματα των τειχών είναι πολυγωνικά. Κατεβαίνοντας από το βουνό έκλειναν μέσα και μέρος της πεδιάδας.

Οχυρωμένες είναι και οι δύο κορυφές του λόφου, καθεμιά με ιδιαίτερο τείχος. Η οχύρωση δεν είναι της ίδιας εποχής, όπως φαίνεται από τη διαφορετική τοιχοδομία των μερών. Τα παλαιότερα τείχη της πόλης κτίστηκαν είτε στα μέσα του 4ου αιώνα και κατεδαφίστηκαν από το Φίλιππο το Β΄μετά το 346 π.Χ., είτε κατά τον επανοικισμό των φωκικών πόλεων που έγινε λίγο πριν τη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. Διαθέτει τρεις πύλες εισόδου στη βόρεια, τη δυτική και νότια πλευρά.
Έλενα Βλαχογιάννη, αρχαιολόγος