ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Κατά την τριετία 2004-2007, αποκαλύφθηκαν στους Ποταμούς στη θέση «Καβάκια» επάνω σε λόφο, αρχιτεκτονικά κατάλοιπα εγκατάστασης αγροτικού και βιοτεχνικού χαρακτήρα ύστερωμαϊκών και πρωτοβυζαντινών χρόνων. Οι πρώτες σωστικές αρχαιολογικές ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν την δεκαετία 1960-1970 από την ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας. Ανατολικά και βόρεια των Ποταμών, εντοπιστήκαν αρχαιότητες σε τρία διαφορετικά σημεία με έντονα ίχνη φωτιάς και καύσης, καθώς και οικιακά λείψανα. Η αγροικία αναπτύσσεται γύρω από μια μεγάλη εσωτερική αυλή, της οποίας η είσοδος βρίσκεται στην νότια πλευρά. Η ΒΑ πτέρυγα χρησίμευε για την διαμονή του προσωπικού και των ιδιοκτητών, ενώ η ΝΑ ήταν υπαίθριοι και ημιυπαίθριοι χώροι για αποθήκευση και για τις αγροτικές εργασίες. Στους χώρους αποθήκευσης βρέθηκαν σπαράγματα από επτά μεγάλα πιθάρια για την αποθήκευση δημητριακών και σιτηρών. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο όμοιοι κλίβανοι που βρέθηκαν στη μεγάλη αυλή, καθώς και δύο ημικυκλικές εστίες στο δάπεδο κάποιων χώρων. Επίσης, βρέθηκαν επτά μυλόπετρες για την άλεση και την σύνθλιψη των δημητριακών, μικροευρήματα οικιακής χρήσης και ένας αριθμός χάλκινων νομισμάτων. Ο αγροτικός χαρακτήρας της οικονομίας διατηρείται κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους, καθώς τη γη την κατέχουν γαιοκτήμονες, ενώ αργότερα μετατρέπεται σε μετόχια μοναστηριών.
Βασιλική Πουλιούδη