Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας
Αρχαίο θέατρο Ηφαιστίας στον αρχαιολογικό χώρο Ηφαιστίας
Το σημαντικότερο μνημείο της αρχαίας πόλης της Ηφαιστίας που συνδέεται άμεσα με την εγκατάσταση των Αθηναίων στο νησί. Το κοίλο του χτίστηκε στην ημιβραχώδη πλαγιά ενός λόφου, πάνω σε προγενέστερα ιερά του 7ου - 6ου αι. π.Χ. Τα βασικά στοιχεία του είναι η ορχήστρα, η σκηνή, το κοίλο και οι πάροδοι. Η ανέγερσή του περιλαμβάνει πέντε οικοδομικές φάσεις. Στην αρχαιότερη, στο τέλος της κλασικής περιόδου, ανήκουν οι δέκα πρώτες σειρές εδωλίων από πωρόλιθο, η κυκλική ορχήστρα, η ορθογώνια σκηνή και το ...

Ιερό της Μεγάλης Θεάς στην Ηφαιστία Λήμνου
Ιερό της Μεγάλης Θεάς στον αρχαιολογικό χώρο Ηφαιστίας
Ιερό χτισμένο μέσα στα όρια της αρχαίας πόλης της Ηφαιστίας, αφιερωμένο στη Μεγάλη Θεά Λήμνο. Σώζονται, σε δύο επίπεδα, τα οικοδομικά λείψανα του κεντρικού συγκροτήματος: το χαμηλότερο, στα δυτικά, αποτελείται από μία σειρά επτά ως οκτώ μικρών χώρων και το υψηλότερο, στα ανατολικά, από τρείς χώρους με άνοιγμα σε μια αυλή. Από αυτούς ο κεντρικός είχε στις δύο πλευρές του θρανία, πάμω στα οποία βρέθηκαν, μαζί με τα ανθήματα, τμήματα του λατρευτικού αγάλματος γυναικείας θεότητας, η οποία ταυτίζεται ...