Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας
Η ιστορία του Παλαιού Φρουρίου ξεκινά στα μέσα του 6ου αι. μ.Χ., όταν η αρχαία πόλη της Κέρκυρας στη χερσόνησο του Κανονιού (η Χερσούπολη, σημερινή Παλαιόπολη) καταστρέφεται από βαρβαρικές επιδρομές. Τότε, οι κάτοικοί της αρχίζουν να μετακινούνται σταδιακά στη φυσικά οχυρή δικόρυφη χερσόνησο του Παλαιού Φρουρίου, όπου θα αναπτυχθεί η βυζαντινή πόλη, η λεγόμενη Κορυφώ (από όπου προέκυψε και το ξενικό όνομα του νησιού Corfu). Οι Βυζαντινοί και αργότερα οι Ανδηγαυοί (1267-1386) περιτείχισαν τη χερσόνησο ...

Νέο Φρούριο Κέρκυρας

Νέο Φρούριο Κέρκυρας (αεροφωτογραφία)
Το Νέο Φρούριο, εξαιρετικό δείγμα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής της ύστερης αναγέννησης, κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας (1576-1578) στο βορειοδυτικό άκρο της πόλης της Κέρκυρας, στον βραχώδη λόφο του Αγ. Μάρκου. Αποτελεί τμήμα της περιμετρικής οχύρωσης της πόλης, έργο που ανατέθηκε στον μηχανικό Ferdinardo (Ferrante) Vitelli. Ονομάστηκε Νέο ώστε να διακρίνεται από το ήδη υπάρχον φρούριο στο ανατολικό άκρο της πόλης, το οποίο έκτοτε ονομάζεται Παλαιό Φρούριο.