Διοικητικές Πληροφορίες

Υπηρεσιακή Μονάδα:

Τ.Κ. 72051, Κριτσά, Μιραμπέλλο (Νομός Λασιθίου)

Email: efalas@culture.gr

Εισιτήρια
Ολόκληρο: €3, Μειωμένο: €2
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου σας ενημερώνει ότι οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία αρμοδιότητάς της έχουν ανοίξει για το κοινό στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID-19, με τις απαραίτητες προσαρμογές και προβλέψεις σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με γνώμονα την ασφάλεια επισκεπτών και προσωπικού. Για την ασφαλή λειτουργία τους ισχύουν τα παρακάτω: ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ Οι επισκέπτες και οι ξεναγοί πρέπει να τηρούν μεταξύ τους τις ελάχιστες επιτρεπόμενες φυσικές αποστάσεις ασφαλείας (εσωτερικά: 2 μ. και σε εξωτερικούς χώρους 1,5 μ. κατ’ άτομο, εξαιρουμένων των γονέων με παιδιά) κατά την αναμονή εισόδου, την έκδοση εισιτηρίου, την περιήγηση και την έξοδό τους. Στους χώρους αναμονής του κοινού τηρούνται οι ενδεδειγμένες αποστάσεις. Εάν υπάρχει κίνδυνος συνωστισμού, συνιστάται η παραμονή των επισκεπτών στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο. Κατά την αναμονή στα εκδοτήρια εισιτηρίων τηρείται η ενδεδειγμένη απόσταση ασφαλείας μεταξύ των επισκεπτών. Η πληρωμή των εισιτηρίων όταν πρόκειται για ομαδική επίσκεψη γίνεται από το ξεναγό ή εκπρόσωπο του γκρουπ για το σύνολο των επισκεπτών και όχι μεμονωμένα. Προτιμάται επίσης ρύθμιση των επισκέψεων μέσω ραντεβού, με σκοπό τη μείωση συγκέντρωσης των επισκεπτών. Προτιμάται στα εκδοτήρια και πωλητήρια η χρήση μηχανημάτων POS (Ι.Ν. Παναγίας Κεράς, Καζάρμα Σητείας, αρχαιολογικοί χώροι ανακτόρου Ζάκρου, Γουρνιών, Λατούς, Παλαικάστρου, Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας) Θα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και όπως προβλέπεται κατά περίπτωση (βλ. παρακάτω Ειδικά Μέτρα) ο μέγιστος αριθμός ταυτόχρονης παρουσίας ατόμων. Στις ομαδικές ξεναγήσεις πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις. Οι επισκέπτες που θα συνοδεύονται από ξεναγό, θα κατευθύνονται σε συγκεκριμένους χώρους για στάση και ξενάγηση. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους επισκέπτες (και τους ξεναγούς) είναι υποχρεωτική για τα Μουσεία και το σπήλαιο Ψυχρού και συνιστάται στους αρχαιολογικούς χώρους. Οι επισκέπτες οφείλουν να ακολουθούν τις διαδρομές περιήγησης και θέασης, εισόδου και εξόδου που έχουν οριστεί όπου είναι εφικτό, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Οι επισκέπτες οφείλουν να ακολουθούν τις σημάνσεις καθώς και τις υποδείξεις του φυλακτικού προσωπικού για την ασφαλή είσοδο, έξοδο, κίνηση, σωστή πορεία, στάση και τήρηση των σχετικών αποστάσεων. Μετά τη λήξη της επίσκεψης, μάσκες και γάντια μίας χρήσης απορρίπτονται σε ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί στο χώρο. Η λειτουργία των πωλητηρίων και των αναψυκτηρίων στους χώρους των εγκαταστάσεων υπόκειται στα μέτρα ασφαλείας περιορισμού Covid-19, που ισχύουν γενικά για τη λειτουργία των καταστημάτων των αντίστοιχων κατηγοριών. Όσον αφορά τα αναψυκτήρια, την ευθύνη ασφαλούς λειτουργίας τους έχει ο εκάστοτε εκμισθωτής. ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ: Αρχαιολογικός Χώρος Λατούς Μέγιστος αριθμός επισκεπτών: είκοσι (20) άτομα ταυτόχρονα.
Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €3, Μειωμένο: €2
Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου
6 Μαρτίου - Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
18 Απριλίου - Διεθνής Ημέρα Μνημείων
18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
28 Οκτωβρίου
Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου
Πρόσωπα που δικαιούνται ελεύθερη είσοδο
Για πληροφορίες σχετικά με την ελεύθερη και μειωμένη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο παρακαλώ πατήστε εδώ

Ώρες Λειτουργίας

Χειμερινό:
08:30 - 15:30 (1η Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου).

Θερινό:
08:30 - 15:30 (1 Απριλίου - 31 Οκτωβρίου).

Τρίτη: κλειστό

Ημέρες Αργίας
1 Ιανουαρίου: κλειστός
Θεοφάνεια: 08:00 - 15:00
Καθαρά Δευτέρα: 08:00 - 15:00
25 Μαρτίου: κλειστός
Μ.Παρασκευή: 08:00 - 15:00
Μ. Σάββατο: 08:00 - 15:00
1 Μαΐου: κλειστός
Κυριακή του Πάσχα: κλειστός
Δευτέρα του Πάσχα: 08:00 - 15:00
Αγίου Πνεύματος: 08:00 - 15:00
15 Αυγούστου: 08:00 - 15:00
28 Οκτωβρίου: 08:00 - 15:00
Χριστούγεννα, 25 Δεκεμβρίου: κλειστός
26 Δεκεμβρίου: κλειστός

Α.Μ.Ε.Α.
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν να προσεγγίσουν το χώρο με αυτοκίνητο από ειδικό δρόμο που οδηγεί σε δευτερεύουσα είσοδο και σε χώρο θέασης. Αναπηρικά αμαξίδια δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα στο χώρολόγω της μορφολογίας του. Χώρος στάθμευσης και τουαλέτες για ΑΜΕΑ υπάρχουν στην κύρια είσοδο.

Πρόσβαση στον Αρχαιολογικό Χώρο
Αυτοκίνητο ή λεωφορείο έως το πλησιέστερο χωριό Κριτσά και στη συνέχεια ταξί ή πεζοπορία 4 χλμ.

Demargne J., "Fouilles de Goulas", BCH 25 (1901), 282-301
Demargne J., "Fouilles de Goulas", BCH 27 (1903), 206-232
Ducrey P., Picard O., "Les edifices civiques de Lato", στο Πεπραγμένα του Δ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, 29 Αυγούστου - 3 Σεπτεμβρίου 1976, Α1, Αθήνα 1980, 105-111
Picard O., "Lato" στο Wilson Myers J., Emlen Myers E., Cadogan G. (ed.), The Aerial Atlas of Ancient Crete, Los Angeles, California 1992, 154-159
Αποστολάκου Β., Λατώ, Αθήνα 2003

Εξυπηρέτηση Επισκεπτών