ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Μόνιμη Έκθεση Μουσείου Αρχαίας Αγοράς

Η έκθεση του Μουσείου καταλαμβάνει το χώρο δέκα "καταστημάτων" της αρχαίας Στοάς και είναι διαρθρωμένη σε χρονολογικές ενότητες, οι οποίες παρουσιάζουν στον επισκέπτη τη λειτουργία και την ιστορία του χώρου ανά τους αιώνες, από την εποχή που η περιοχή χρησιμοποιείτο σαν νεκροταφείο και κυρίως από την εποχή που η Αγορά αποτελούσε το κέντρο των πολιτικών, θρησκευτικών και εμπορικών συναθροίσεων. Τα εκθέματα του Μουσείου χρονολογούνται από την ύστερη νεολιθική εποχή έως τους βυζαντινούς χρόνους.

Στο πρώτο «κατάστημα» εκτίθενται αρχαιότητες που χρονολογούνται από την ύστερη νεολιθική εποχή έως την εποχή του χαλκού.

Τα δύο επόμενα «καταστήματα» φιλοξενούν εκθέματα που χρονολογούνται από την εποχή του σιδήρου έως την ύστερη γεωμετρική - πρώιμη αρχαϊκή εποχή.

Στους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους ανάγονται οι αρχαιότητες των επόμενων τεσσάρων «καταστημάτων».

Στα δύο τελευταία «καταστήματα» του Μουσείου εκτίθενται αρχαιότητες, που χρονολογούνται από τους ελληνιστικούς μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους.

Η προσθήκη μεγάλων τοπογραφικών σχεδίων και συνοπτικών κειμένων σε συνδυασμό με το πλούσιο εποπτικό υλικό- επεξηγηματικές πινακίδες, σχέδια και αναπαραστάσεις- βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει την ιστορική πορεία του σημαντικότατου χώρου της Αγοράς των Αθηνών, όπου γεννήθηκε και άνθισε η Δημοκρατία.

Νικολέττα Σαραγά, αρχαιολόγος

Ενότητες της Έκθεσης

Η έκθεση του Μουσείου είναι διαρθρωμένη σε χρονολογικές ενότητες, οι οποίες παρουσιάζουν στον επισκέπτη τη λειτουργία και την ιστορία του χώρου ανά τους αιώνες.
-Νεολιθική , μυκηναϊκή και γεωμετρική εποχή.
Κατά τους χρόνους αυτούς τον χώρο της Αγοράς κατελάμβαναν ιδιωτικές κατοικίες και νεκροταφεία. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν αγγεία, ειδώλια, όπλα, κοσμήματα, κυρίως κτερίσματα από τάφους.
-Αρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική εποχή.
Η Αγορά έχει μετατραπεί σε δημόσιο χώρο και αποτελεί το κέντρο της δημόσιας ζωής της πόλης. Εκτίθενται αντικείμενα ιστορικού χαρακτήρα που σχετίζονται με τις βασικές λειτουργίες του Αθηναϊκού Δημοκρατικού πολιτεύματος. Αγγεία, σκεύη καθημερινής χρήσης,κοσμήματα νομίσματα, γλυπτά.
-Ρωμαϊκή έως βυζαντινή εποχή.
Η ενότητα αποτελείται από αγγεία και σκεύη καθημερινής χρήσης, κοσμήματα, νομίσματα και γλυπτά.

Έκθεση στον όροφο της Στοάς Αττάλου

Η νέα έκθεση στον όροφο της Στοάς Αττάλου, που άνοιξε για το κοινό το 2012, παρουσιάζει μια αρκετά αντιπροσωπευτική εικόνα της αθηναϊκής γλυπτικής, με έμφαση στη σημαντική συλλογή εικονιστικών έργων- πορτραίτων της αθηναϊκής Αγοράς.

Τα γλυπτά οργανώθηκαν στις ακόλουθες εκθεσιακές ενότητες:
1. Ιδεαλιστικές μορφές θεών και κοινών θνητών. Η ενότητα περιλαμβάνει έργα υστεροκλασικών-ελληνιστικών χρόνων του 4ου και 3ου αι. π.Χ.
2. Τα αθηναϊκά εργαστήρια αναπαράγουν κλασικά έργα. Στην ενότητα αυτή εκτίθενται ρωμαϊκά αντίγραφα κλασικών έργων του 1ου -2ου αι. μ.Χ.
3. Ρωμαϊκά πορτραίτα του 1ου- 2ου αι. μ.Χ. Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται πορτραίτα πλούσιων αστών της Αθήνας, οι οποίοι εικονίζονται κατά τα αυτοκρατορικά πρότυπα.
4. Η πόλη τιμά τους δημόσιους λειτουργούς. Η μικρή αυτή ομάδα περιλαμβάνει πορτραίτα δημόσιων λειτουργών και κοσμητών στον τύπο της ερμαϊκής στήλης τα οποία χρονολογούνται στον 2ο και 3ο αι. μ.Χ.
5. Ρωμαϊκά πορτραίτα του 3ου αι. μ.Χ. Στην ενότητα εκτίθενται πορτραίτα ιδιωτών και επιφανών πολιτών της ρωμαϊκής Αθήνας.
6. Συλλογές γλυπτών που κοσμούν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της ύστερης αρχαιότητας. Στην ενότητα αυτή παρουσιάζεται ένα σημαντικό τμήμα της συλλογής των γλυπτών της Οικίας Ω, έργα από την οποία εκτίθενται και στο ισόγειο της Στοάς.