Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κεραμεικού

Όλα σχεδόν τα εκθέματα του Μουσείου του Κεραμεικού προέρχονται από τις ανασκαφές του σημαντικότερου και επισημότερου νεκροταφείου της αρχαίας Αθήνας, είναι δηλαδή, σχεδόν αποκλειστικά ταφικού χαρακτήρα. Η έκθεση οργανώθηκε με σκεπτικό την ανάδειξη και προβολή, μέσω των εκθεμάτων, αυτής της ιδιαιτερότητας του Αρχαιολογικού Χώρου του Κεραμεικού, ο οποίος στο μεγαλύτερο τμήμα του χρησιμοποιήθηκε για 15 αιώνες αδιάκοπα ως νεκρόπολη. Το είδος, η ποσότητα και η ποιότητα της κεραμικής και των επιτυμβίων αναγλύφων και επιγραμμάτων μιλούν για τη στάση των μελών της αθηναϊκής κοινωνίας απέναντι στο θάνατο και τη ζωή.

Επειδή όμως οι ανασκαφές εκτείνονται και στον χώρο εντός των τειχών της αρχαίας Αθήνας, στη νέα μόνιμη έκθεση για πρώτη φορά παρουσιάζονται στον επισκέπτη και ευρήματα που προέρχονται από κτηριακό συγκρότημα της κλασικής εποχής του "έσω" Κεραμεικού (Προθ. 15).

Εκτός αυτών, περιελήφθησαν στην έκθεση και ταφικά ευρήματα από την περιοχή δυτικά της οδού των τάφων, εκτός του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, τα οποία προέρχονται από ανασκαφή της Γ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων για τις ανάγκες του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Αθηνών. Στα σημαντικότερα εκθέματα, (Προθ. 10) ανήκουν τα κτερίσματα που αποδίδονται στην ομαδική ταφή των νεκρών του λοιμού, που ενέσκηψε στην Αθήνα στην αρχή του Πελοποννησιακού πολέμου (καλοκαίρι του 430/29 π.Χ.).

Η χρονολογική παρουσίαση, η κατά το δυνατόν έκθεση ολοκληρωμένων ταφικών συνόλων και αντιπροσωπευτικών έργων τόσο της γλυπτικής όσο και της κεραμικής, καθώς και η χρησιμοποίηση εντός των προθηκών πινάκων για την αυτοτελή προβολή διακοσμητικών και θεματικών παραστάσεων υπήρξαν επίσης βασικοί άξονες του σκεπτικού της έκθεσης.

Στην α΄ αίθουσα και το στεγασμένο αίθριο φιλοξενείται η έκθεση των γλυπτών, όπου περιλαμβάνονται και τα αρχαϊκά γλυπτά που πρόσφατα (άνοιξη του 2002) αποκαλύφθησαν στην περιοχή της Ιεράς πύλης, ενώ στους υπόλοιπους τρεις χώρους η κεραμική.

Τρίγλωσσα επιτοίχια κείμενα (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά) δίνουν στον επισκέπτη ένα σύντομο περίγραμμα κάθε ιστορικής εποχής.

Βασιλική Ορφανού, αρχαιολόγος

Γλυπτική: επιτύμβια μνημεία αρχαϊκής, κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής.
Εκτίθενται επιτύμβιες στήλες και ανάγλυφα, κούροι, ενεπίγραφες βάσεις και σφίγγα. Από τα εκθέματα ξεχωρίζουν η στήλη του Δεξίλεω, ο Κούρος η Σφίγγα και το Λιοντάρι από την Ιερά Πύλη που ανακαλύφτηκαν το 2002, ο ταύρος από τον περίβολο του Διονυσίου καθώς και η στήλη του Ευφήρου.
Κεραμική: κτερίσματα - ταφικά σύνολα από τάφους όλων των εποχών της αρχαιότητας.
Η ενότητα περιλαμβάνει πήλινα, χάλκινα, χρυσά αντικείμενα και κοσμήματα της ΥΜ περιόδου καθώς και αγγεία και κοσμήματα από ταφικά σύνολα Γεωμετρικής, Αρχαϊκής, Κλασικής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής. Ξεχωρίζουν τα έργα του αγγειογράφου Λυδού καθώς και αγγεία με σκηνές πρόθεσης νεκρού.
Κτερίσματα του ευρύτερου χώρου του νεκροταφείου του Κεραμεικού, (εκτός του Αρχαιολογικού χώρου). Ομαδική ταφή. Εκτίθενται ευρήματα από την ομαδική ταφή που αποδίδεται στον λοιμό που ενέσκυψε στην Αθήνα στην αρχή του Πελοποννησιακού Πολέμου (430/29 π.Χ.).
Ευρήματα από οικοδόμημα του Έσω Κεραμεικού.
Πήλινα αντικείμενα και κοσμήματα από τον οικοδόμημα του Έσω Κεραμεικού καθώς και όστρακα από την διαδικασία του Οστρακισμού.

Ωράριo:
Επαναλειτουργία των μουσεία όλης της χώρας από ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020, μετά την άρση λειτουργίας που τους είχε επιβληθεί στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού Covid-19
Κάθε Τρίτη το Μουσείο ανοίγει στις 10:00

Εισιτήρια:
Ολόκληρο: €8, Μειωμένο: €4
Από 1η Νοεμβρίου 2019, τροποποιείται η τιμή του μεμονωμένου εισιτηρίου ως εξής, Ολόκληρο: 10€, Μειωμένο: 5€
Ισχύει για τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Αγοράς-Αρείου Πάγου.
Εισιτήρια διατίθενται στα εκδοτήρια εισιτηρίων καθώς και στο διαδίκτυο.
Ενιαίο Εισιτήριο:
Ολόκληρο: €30, Μειωμένο: €-
Η διάρκεια του εισιτηρίου είναι 5 ημέρες.
Για την υπηρεσία ηλεκτρονικής αγοράς εισιτηρίων μέσω διαδικτύου (e-ticketing), επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.etickets.tap.gr/