Η Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. ως την Ύστερη Αρχαιότητα

Έκθεση "Η Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. ως την Ύστερη Αρχαιότητα"
Στην έκθεση με τίτλο «Η Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. ως την Ύστερη Αρχαιότητα» παρουσιάζονται όψεις του βίου των Μακεδόνων από τα αρχαϊκά χρόνια, με τη δημιουργία του ανεξάρτητου μακεδονικού βασιλείου, έως και τους αυτοκρατορικούς χρόνους (1ος - 4ος αι. μ.Χ.), εποχή κατά την οποία η Μακεδονία αποτελούσε επαρχία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τα έργα που παρουσιάζονται δεν προέρχονται μόνο από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από πολλές άλλες περιοχές του μακεδονικού χώρου, από παλαιότερες αλλά και νεότερες ανασκαφές. Καλύπτουν ένα μακρότατο χρονικό διάστημα 1100 χρόνων και χαρακτηρίζουν με μοναδικό τρόπο την εποχή τους, όχι μόνο ως έργα τέχνης υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, αλλά και ως ζωντανοί μάρτυρες της ιστορίας και του πολιτισμού της Μακεδονίας. Τα εκατοντάδες εκθέματα οργανώνονται σε οκτώ μεγάλες θεματικές ενότητες που αφορούν σε ποικίλες πτυχές της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής στην περιοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου: www.amth.gr

Χρυσή μάσκα και χάλκινο κράνος "Ιλλυρικού τύπου", Σίνδος Θεσσαλονίκης, περ. 520 π.Χ.
Επιτύμβια στήλη με παράσταση δύο καθιστών αντικριστών μορφών, Ιερισσός Χαλκιδικής (Αρχαία Άκανθος), περ. 400 π.Χ.
Γυάλινο διακοσμητικό στοιχείο γυάλινου αγγείου σε σχήμα λαγού, Καρίτσα Πιερίας, 3ος - αρχές 4ου αι. μ.Χ.