ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΦΩΤΟΘΗΚΗ
 
 
 
Εκθέσεις
| Περιγραφή | | Εκθέματα |

Κατάγομαι από την παιδική μου ηλικία...
(Από 17/12/2017 έως 31/5/2019)

 
Άποψη της τρέχουσας έκθεσης "Κατάγομαι από την παιδική μου ηλικία"
Η Έκθεση, που δανείζεται τον τίτλο της από το βιβλίο του Antoine de Saint-Exupery, Pilote de guerre (1942), καλεί τον επισκέπτη να γνωρίσει τον τρόπο ένδυσης των παιδιών στον ιστορικό ελληνικό χώρο κατά τον 19ο και το α΄ μισό του 20ού αιώνα.

Παράλληλα, αφηγείται ιστορίες σχετικές με τον ρόλο ορισμένων γυναικείων ενδυμάτων, καθώς αυτά εκφράζουν λαϊκές αντιλήψεις και πρακτικές που αναφέρονται στην ευγονία, την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία.

Στην Έκθεση παρουσιάζονται επίσης κούκλες από τη συλλογή της βασίλισσας Όλγας και παιδικά παιχνίδια μαζί με σύγχρονα αντικείμενα, όπως οι κούκλες Barbie και τα Playmobil (PlaymoGreek) ντυμένα με ελληνικές τοπικές ενδυμασίες.

Η αφήγηση βασίζεται σε μια φανταστική ιστορία, εμπνευσμένη από την ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar «Τα μυαλά που κουβαλάς» (Inside Out, 2015). Κεντρικό πρόσωπο είναι η Μνημοσύνη, η προσωποποίηση της μνήμης του ανθρώπου. Ενδύματα, φωτογραφίες και παιχνίδια, μαζί με εικόνες και ήχους, ανατροφοδοτούν τη μνήμη της ηρωίδας, ενώ, παράλληλα, δημιουργούν σημεία εκκίνησης για προσωπικές αναμνήσεις που αναφέρονται στην παιδική ηλικία.Πέρα από το πρωτογενές υλικό, που βασίζεται στην ενδυματολογική συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων, τα εκθέματα και το αρχειακό φωτογραφικό υλικό προέρχονται από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου», του Εθνολογικού & Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού - Συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου, του Φωτογραφικού Αρχείου Ε.Λ.Ι.Α. - Μ.Ι.Ε.Τ., της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και από ιδιώτες-συλλέκτες.Η Έκθεση περιλαμβάνει εικαστικές εγκαταστάσεις και υποστηρίζεται με οπτικοακουστικές εφαρμογές βίντεο τέχνης (stop motion και claymation βίντεο), προσφέροντας πολυαισθητηριακή μουσειακή εμπειρία.
 
 
Συντάκτης
Τάνια Βελίσκου, μουσειολόγος
 

Ωράριo:
Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-14.00 (ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε οργανωμένες ομάδες κοινού πραγματοποιούνται εκτός των ωρών λειτουργίας της έκθεσης κατόπιν συνεννόησης)
Το Μουσείο είναι κλειστό τον μήνα Αύγουστο.

Εισιτήρια:
Ολόκληρο: €3
Γενική είσοδος: 3 ευρώ (η συμμετοχή στις ξεναγήσεις και στα εκπαιδευτικά προγράμματα δεν επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης)
Ενιαίο Εισιτήριο:
Ολόκληρο: €0, Μειωμένο: €0
Άλλες φωτογραφίες της έκθεσης
Άποψη της τρέχουσας έκθεσης "Κατάγομαι από την παιδική μου ηλικία"
Άποψη της τρέχουσας έκθεσης "Κατάγομαι από την παιδική μου ηλικία"