Προς τη Γένεση των Πόλεων

Έκθεση "Προς τη Γένεση των Πόλεων"
Στην έκθεση «Προς τη Γένεση των Πόλεων» παρουσιάζονται αρχαιολογικές μαρτυρίες για οικισμούς και νεκροταφεία της εποχής του σιδήρου (1100 - 700 π.Χ.) στην περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στον Άθωνα και τον Όλυμπο, από θέσεις όπως είναι η Μένδη, η Άσσηρος, ο Καστανάς, η Νέα Φιλαδέλφεια, η Αγχίαλος, η Κρανιά Ολύμπου κ.ά. Είναι η εποχή κατά την οποία εμφανίζονται στην περιοχή οι απαρχές σημαντικών αλλαγών στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Παράλληλα, οι εμπορικές επαφές πυκνώνουν και η μεταλλουργική δραστηριότητα εντατικοποιείται. Πολυτελή σκεύη για την πόση δείχνουν ότι μία αναδυόμενη ισχυρή κοινωνική τάξη υιοθετεί πρακτικές διαδεδομένες ήδη στους κόλπους της αριστοκρατίας στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Οι νέες αλλαγές στην αντίληψη της οργάνωσης των οικισμών αποτυπώνονται και στη μεταθανάτια διαχείριση του ανθρώπου, καθώς πληθαίνουν τα οργανωμένα και σαφώς οριοθετημένα από τους οικισμούς νεκροταφεία.

Όλα αυτά τα στοιχεία αργότερα, την εποχή του μακεδονικού βασιλείου, θα σημάνουν τη γένεση των πρώτων πόλεων στην περιοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου: www.amth.gr

Άλλες φωτογραφίες της έκθεσης
Πιθαμφορέας με διακόσμηση χαρακτηριστική της γραπτής κεραμικής της Χαλκιδικής, νεκροταφείο Μένδης, 7ος αι. π.Χ.
Αμφορέας με γραπτή διακόσμηση, "Τρεις Ελιές", Πέτρα Πιερίας, 1000 π.Χ.
Οπισθότμητη πρόχους με αμαυρόχρωμη διακόσμηση, "Τρεις Ελιές", Πέτρα Πιερίας, 1000 π.Χ.