«Ό,τι λάμπει… η βελγική συνεισφορά στην ελληνική νομισματική»
(29 Σεπτεμβρίου 2010 – 15 Ιανουαρίου 2011)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 15 Ιανουαρίου 2011 η περιοδική έκθεση του Νομισματικού Μουσείου με τίτλο: «Ό,τι λάμπει… η βελγική συνεισφορά στην ελληνική νομισματική». Η έκθεση ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα σε φορείς του Βελγίου και της Ελλάδας και πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Βέλγιο το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Η Βελγική πρεσβεία, η Βασιλική Βιβλιοθήκη του Βελγίου, η Βελγική Σχολή Αθηνών και το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών ήταν συνδιοργανωτές αυτής της έκθεσης.

Αρχαία ελληνικά νομίσματα από τη νομισματική συλλογή της Βασιλικής Βιβλιοθήκης του Βελγίου ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Εκτέθηκε το τετράδραχμο της Αίτνας, νόμισμα που εξέδωσε η σικελική πόλη κατά τη διάρκεια της σύντομης ιστορίας της και έργο ιδιαίτερης αισθητικής ενός ανώνυμου χαράκτη. Φέρει παράσταση Σιληνού στη μία όψη και Δία που κρατά φτερωτό κεραυνό στην άλλη. Οι δύο όψεις του νομίσματος συνδιαλέγονται μέσω συμβόλων που απηχούν τους μύθους της Σικελίας και υποδηλώνουν τη φύση της περιοχής. Παραχωρήθηκε στο βελγικό κράτος από τη μητέρα του πρόωρα χαμένου συλλέκτη Lucien de Hirsch και είναι μοναδικό.

Η βελγική αρχαιολογική δραστηριότητα στην Ελλάδα προβλήθηκε με την παρουσίαση της ανασκαφής της Βελγικής Σχολής Αθηνών στο Θορικό. Εκτέθηκε ο νομισματικός θησαυρός που βρέθηκε εκεί το 1969 κατά τη διάρκεια των βελγικών ανασκαφών και φυλάσσεται στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Η αρχαιολογική αξία αυτού του θησαυρού είναι διπλή. Η θέση προέλευσής του, ο Θορικός, αποτελούσε συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα γειτονικά μεταλλεία αργύρου του Λαυρίου και τα νομισματοκοπεία της αρχαίας Αθήνας. Εκεί λάμβανε χώρα η προεργασία, ώστε να εξασφαλισθεί η ποσότητα του μετάλλου που απαιτούνταν για την παραγωγή των αθηναϊκών νομισμάτων. Το περιεχόμενο του θησαυρού που περιλαμβάνει κυρίως αργυρά αθηναϊκά τετράδραχμα αποδείχθηκε πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των ερευνητών - νομισματολόγων για τη μελέτη της τεχνοτροπικής εξέλιξης των νομισμάτων αυτών.

Ο θησαυρός του Θορικού παρουσιάστηκε «συνδιαλεγόμενος» με έναν άλλο νομισματικό θησαυρό που φυλάσσεται στη Βελγική Βιβλιοθήκη του Βελγίου. Πρόκειται για το θησαυρό από την Tell el- Maskhuta της Αιγύπτου που αποτελείται από «απομιμήσεις» αθηναϊκών τετραδράχμων. Η προέλευση του θησαυρού της Tell el- Maskhuta και το πλήθος των νομισμάτων που περιείχε, μαρτυρούν την έκταση της διάδοσης των αθηναϊκών νομισμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.