ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΦΩΤΟΘΗΚΗ
 
 
 
Εκθέσεις
| Περιγραφή | | Εκθέματα |

Φίλιπποι 1914-2014 Εκατό χρόνια ερευνών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών
(23 Οκτωβρίου 2014 - 31 Ιανουαρίου 2015)

 
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και η Γαλλική Σχολή Αθηνών, παρουσιάζουν την περιοδική έκθεση με τίτλο Φίλιπποι 1914-2014 Εκατό χρόνια ερευνών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου. H έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σχέδια και μακέτες από τα αρχεία της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, του Πανεπιστημίου της Λωζάνης και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, που αφορούν κυρίως στις πρώτες δεκαετίες των ανασκαφών στους Φιλίππους, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα ευρήματα βυζαντινών χρόνων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τιμώντας τη μνήμη της πρόσφατα εκλιπούσας Ευτυχίας Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου, πρώτης Διευθύντριας του ΜΒΠ και ανασκαφέως της Βασιλικής του Μουσείου Φιλίππων (γνωστής και ως Βασιλικής Γ?) ενέταξε στην παραπάνω έκθεση και μία ενότητα αφιερωμένη στην ανασκαφή της Βασιλικής Γ΄, εκθέτοντας χαρακτηριστικά ευρήματα, που εικονογραφούν τόσο τον παλαιοχριστιανικό ναό, όσο και την επανάχρηση του χώρου στους μεσοβυζαντινούς χρόνους.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014 στις 20.00. Των εγκαινίων θα προηγηθεί στις 18.00 στο αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης, η εναρκτήρια συνεδρία του Διεθνούς Συνεδρίου «Ο χώρος των Φιλίππων, παρελθόν, παρόν, μέλλον», στην οποία θα χαιρετήσουν η κ. A. Τσιλιπάκου, Διευθύντρια ΜΒΠ και ο κ. Α. Farnoux, Διευθυντής Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Θα ακολουθήσει η εναρκτήρια ομιλία του κ. Pierre Ducrey, ξένου Εταίρου της Academie des Inscriptions et Belles-Lettres, και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Γαλλικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Philippes, la redecouverte d?un site. 100 annees de recherches».
 
 
Συντάκτης
Α. Τσιλιπάκου, δρ αρχαιολογίας, προϊσταμένη Μουσείου
 
Άλλες φωτογραφίες της έκθεσης
Μαρμαροθετημένο δάπεδο
Κιονόκρανο, 6ος αι.
Βραχιόλι, 10ος - 12ος