Γλυπτικός Λόγος Σύγχρονη ελληνική γλυπτική στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
(Ιούλιος 2016-Ιούνιος 2017)

Γλυπτικός Λόγος
Tο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με τη σημαντικότερη στον κόσμο συλλογή έργων αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, εγκαινιάζει στο ανανεωμένο Αίθριο του Μουσείου την παρουσίαση έργων καταξιωμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος.

Η γλυπτική έκφραση δεν έχει εξαντληθεί στην αφήγηση της αρχαίας γλυπτικής αλλά παραμένει για τη χώρα μας ένας ουσιαστικός και οικείος τρόπος αναζήτησης του πνευματικά ουσιώδους. Ο γλυπτικός λόγος είναι παρηγορητικά παρών και οι Έλληνες τον περιβάλλουν διαχρονικά με αγάπη. Η γλυπτική συμπυκνώνει στην ύλη όχι μόνο το λόγο, αλλά και το υπερβατικό της ελληνικής σκέψης, στοχεύοντας στην οπτική αντιληπτικότητα των ιδεών, των αξιών και των συναισθημάτων.

Το 2016, έτος ορόσημο στην ιστορία του Μουσείου, καθώς συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του, θα παρουσιάζεται κάθε δύο μήνες στο Αίθριο του Μουσείου ένα αντιπροσωπευτικό έργο κορυφαίου Έλληνα γλύπτη. Θα παρουσιαστούν ειδικότερα έργα των παρακάτω καλλιτεχνών:

Ιούλιος-Αύγουστος: Χρήστος Μέλλιος

Σεπτέμβριος-Οκτώβριος: Γιώργου Καλακαλλάς

Νοέμβριος-Δεκέμβριος: Θύμιος Πανουργιάς

Ακολουθούν, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, έργα των Αχιλλέα Βασιλείου, Δημήτριου Αρμακόλλα, Κυριάκου Ρόκου.

Κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα νέο έργο στο Αίθριο ο κάθε γλύπτης επιλέγει ένα αρχαίο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο συνδιαλέγεται με το δικό του γλυπτό. Το αρχαίο γλυπτό θα παρουσιάζεται από αρχαιολόγο του Μουσείου, ενώ για το έργο αυτό θα μιλά και ο ίδιος ο γλύπτης, σε έναν διάλογο με τον αρχαίο καλλιτέχνη.

Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 18:00 θα λάβει χώρα στο Αίθριο του Μουσείου η τέταρτη εκδήλωση της ετήσιας δράσης «Γλυπτικός Λόγος». Η έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο Αίθριο του Μουσείου πραγματοποιείται με επιτυχία από το καλοκαίρι του 2016 σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος. Κάθε δίμηνο παρουσιάζεται ένα αντιπροσωπευτικό έργο σύγχρονου Έλληνα γλύπτη.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2017 θα παρουσιαστεί το έργο του Αχιλλέα Βασιλείου «Πρώτη Νίκη». Το έργο του θα παρουσιάσει ο ίδιος ο γλύπτης, ο οποίος έχει επιλέξει και ένα αρχαίο έργο της μόνιμης έκθεσης της Συλλογής Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο θεωρεί ότι συνδιαλέγεται με το δικό του γλυπτό και θα παρουσιαστεί από αρχαιολόγο του Μουσείου μέσα στην έκθεση.

Ωράριo:

Εισιτήρια: