Από την κατάχωση των μνημείων στην ανάδυση της μνήμης

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του, συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

Η Έκθεση «Από την κατάχωση των μνημείων στην ανάδυση της μνήμης» περιλαμβάνει φωτογραφίες από το πλούσιο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου με όψεις από το έργο της απόκρυψης και προστασίας των αρχαιοτήτων των Συλλογών του στις παραμονές της Κατοχής της Αθήνας, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στα τέλη του 1940 και μέχρι τον Απρίλιο 1941, γλυπτά, χάλκινα, πήλινα και άλλα αρχαία έργα του Μουσείου συγκεντρώθηκαν, συσκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν μέσα σε κιβώτια ή σε ορύγματα που ανοίχτηκαν στις αίθουσες του Μουσείου, για να διαφυλαχθούν από τους κινδύνους του πολέμου. Το έργο συνετέλεσε στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτυπώθηκε σε μοναδικά φωτογραφικά στιγμιότυπα, μερικά από τα οποία παρουσιάζονται εδώ για πρώτη φορά.

Εισιτήρια:
Δεν απαιτείται προμήθεια εισιτηρίου για την είσοδο στο Καφέ του Μουσείου