«Αδριανός κι Αντίνοος: μια συνάντηση 19 αιώνες μετά» στο Αθέατο Μουσείο
(Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 έως 4 Μαρτίου 2018)

Γυμνή προτομή με κεφαλή του Αντίνοου.
Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.

Μετά από 15 θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται τον Αδριανό και τον Αντίνοο σε μια συνάντηση 19 αιώνες μετά. Πρόκειται για την έκθεση της ενεπίγραφης βάσης μνημείου προς τιμή του αυτοκράτορα Αδριανού και ενός αριστουργηματικού πορτραίτου του Αντίνοου, ακόλουθου και ευνοούμενού του. Τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην καρδιά του Μουσείου, 19 αιώνες μετά από την επίσκεψη του αυτοκράτορα στην Αθήνα. Ο Κτίστης, Σωτήρας και Ολύμπιος Αδριανός κι ο έφηβος Αντίνοος αναδύθηκαν την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ.34) για να παραμείνουν εκεί ως την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018. Η έκθεσή τους στο Αθέατο Μουσείο πλαισιώνει την περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο», που ξεκινά στις 28 Νοεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει για ένα έτος.

Από τον Δεκέμβριο του 2017 ως τον Φεβρουάριο του 2018, οι αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες και κάνουν μαζί τους έναν νοητό περίπατο στον κόσμο του Αδριανού και του Αντίνοου, από την Αθήνα ως το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών στο Μαραθώνα, ξεδιπλώνοντας την πνευματική αναγέννηση της ελληνικής παιδείας στα χρόνια του φιλέλληνα αυτοκράτορα.

Ημερομηνίες παρουσιάσεων:

15 Δεκεμβρίου (2017), 12, 26 Ιανουαρίου, 9 και 23 Φεβρουαρίου (2018) ημέρα Παρασκευή και

17 Δεκεμβρίου (2017), 14, 28 Ιανουαρίου, 11 και 25 Φεβρουαρίου (2018) ημέρα Κυριακή,

Ώρα έναρξης: 13.00,

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ενεπίγραφη βάση μνημείου προς τιμή του αυτοκράτορα Αδριανού.
Ο ναός του Ολυμπίου Διός (Ολυμπιείο).